FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Nem elfogadható, hogy Alföldi nem érzi az ügy súlyát
Létrehozva: 2010. november 17., 18:55 | Utoljára frissítve: 2010. november 18., 18:22

A Fidesz parlamenti képviselői sajnálattal olvasták Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának a román állami ünnepséggel kapcsolatos nyilatkozatát. Ha azt feltételezzük, hogy az igazgatót a legjobb szándék vezette abban, hogy a "két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz", azt akkor sem tudjuk elfogadni, hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát. Egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent. Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg. A két nép közeledése és kulturális kapcsolatai számunkra is fontosak, ám a meglévő érzékenységekre és a fájó sebekre mind a politikai, mind pedig a kulturális vezetőknek tekintettel kell lenniük.

Kiadó: Fidesz-frakció