Három megyében dolgozik a katasztrófavédelem
2010. december 7., 11:03
A belvíz elleni védekezésben elsősorban Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében látnak el feladatokat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a tűzoltóságok - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

Hétfőn 167 szivattyútelep és 20 szállítószivattyú dolgozott az országban, és összesen 29,5 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba. Jelenleg 47 belvíztározóban 55,1 millió köbméter belvizet tárolnak. A vízzel borított csaknem 250 ezer hektárból 136 ezer hektárnyi terület szántóföld. (A hétvégén 224 ezer hektár volt víz alatt.)

Bács-Kiskun megyében nincs megközelíthetetlen település, működik az ivóvíz-szolgáltatás, a szennyvízelvezetés, problémamentes az energiaellátás, a hírközlés és a postai szolgáltatás. Itt 113-an vesznek részt a védekezésben 21 géppel, 23 szivattyúval és ezer homokzsákkal. A megyében hétfő óta három településen elsőfokú, tíz településen másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Békés megyében 28 településen védekeznek a belvíz ellen: 3 településen elsőfokú, 18 helyen másodfokú, 7 településen harmadfokú védekezési szint van érvényben. A megyében hétfőn javult a helyzet, mivel nem hullott csapadék. A tűzoltóság két településen végzett szivattyúzási feladatokat, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság nyolc irodája végezte a belvíz elleni védekezés koordinációját. Gyomaendrődön, Kétsopronyban, Körösladányban, Vésztőn, Mezőhegyesen összesen 10 közepes teljesítményű szivattyú működik folyamatosan a belvíz elvezetésére.

Csongrád megyében az elmúlt napokban ugrásszerűen nőtt azon települések száma, ahol a belvíz ellen védekezni kellett. Hétfőn 34 településen volt elrendelt védekezési fokozat: 16 elsőfokú, 16 másodfokú, 2 harmadfokú. Az érintett városokban, községekben az önkormányzatok a saját műszaki csoportjukra és az önkormányzatoknál dolgozó, közcélú foglalkoztatásban részt vevő emberekre támaszkodnak. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 12 mobil szivattyút, továbbá 12.500 homokzsákot adott az önkormányzatok védekezésének segítésére - zárul az OKF közleménye.

(MTI-fidesz.hu)