FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
Nemzeti érdek a források hatékony felhasználása
Az Európai Bizottság elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) végrehajtott változtatásokat, személycseréket - mondta Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke háttérbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
Létrehozva: 2010. december 16., 14:27 | Utoljára frissítve: 2010. december 16., 14:52

Elmondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől a kormányváltást követően 68 munkatárs távozott, és 93-an érkeztek a szervezethez. A távozók közül 24 munkáltatói felmondással, 15 saját döntés alapján hagyta el az ügynökséget, 29 munkatársat pedig más állami intézmény kért ki. Jelenleg 520-an dolgoznak az ügynökségnél.

Petykó Zoltán hangsúlyozta: a személyi állományban tudatos cserét hajtottak végre a felsővezetői szinten, az elnökhelyettesi, a irányítóhatóság vezetői, főosztályvezetői beosztásokban a kormány új támogatáspolitikájának végrehajtása érdekében.

Az NFÜ elnöke hangsúlyozta, hogy az új támogatáspolitikában egyszerűbb, átláthatóbb, hatékonyabb forrásfelhasználást valósítanak meg a jövő év januárjában megjelenő Új Széchenyi Terv pályázatoknál. Nemzeti érdek a források hatékony felhasználása, ezt az NFÜ az előző vezetéstől örökölt projekteknél is szem előtt tartja, és küzd azért, hogy a szabálytalanságok miatt felfüggesztett kifizetések problémája megoldódjon. Példaként említette, hogy a Közlekedési Operatív Program egyik felfüggesztett kifizetését mégis folyósítja az unió.

A szervezeti változtatások között említette, hogy új főosztályt hoztak létre a közbeszerzések figyelemmel kísérésére. Emlékeztetett arra, hogy több uniós projektnél is gondot jeleztek a különböző ellenőrző hatóságok, köztük az EU is a közbeszerzésekkel kapcsolatban. A szabályos közbeszerzések érdekében hozott intézkedésről pedig kifejezetten elismerően nyilatkozott az unió - tette hozzá Petykó Zoltán.

Az NFÜ elnöke emlékeztetett arra, hogy nemrégiben az EU küldöttsége Budapesten elvégezte a 2007-2013 közötti időszak éves felülvizsgálatát, és elégedettek voltak a helyzettel. Az operatív programok monitoring bizottságai - amelyekben az unió képviselteti magát - jóváhagyták a társadalmi vitára bocsátott 2011-2013-as évek akcióterveit, amelyeket a kormány hamarosan megtárgyal.

A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy a korábbi felsővezetők jelentős, többletkifizetéseket kaptak távozásuk előtt, és a jelenlegi vezetői bérezések is jóval alatta maradnak a korábbi vezetők jövedelmeinél.

Petykó Zoltán kitért arra, hogy az Európai Unió regionális főigazgatója egy november 19-es keltezésű levélben jelezte aggodalmát a személycserékkel kapcsolatban. A levélre írásban válaszolt, azóta már személyesen is találkozott a főigazgatóval , és nem került szóba a személycsere, a változás.