A sukorói ügy szálai egészen a Gyurcsány-kormányig érnek
2010. december 22., 10:50
Markó Andreánál, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkáránál tartott házkutatás egyértelműen azt mutatja, hogy a szálak egészen a Gyurcsány-kormányig érnek - jegyezte meg Budai Gyula a Parlamentben újságírók előtt.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével gyanúsítja az ügyészség Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát a sukorói földcserével összefüggésben. A volt szakállamtitkárnál tegnap házkutatást is tartottak - tájékoztatott Budai Gyula, kiemelve: ezzel egyértelművé vált, hogy a szálak egészen a Gyurcsány-kormányig érnek. Mint fogalmazott, nem hihető, hogy egy szakállamtitkár saját maga döntsön egy ilyen volumenű ügyben, ahogy az sem, hogy ő maga határozza meg a konkrét feladatokat. Az elszámoltatási kormánybiztos emlékeztetett, Markó Andrea 2008-ban tagja volt a vagyongazdálkodási tanácsnak is, ahol igennel szavazott a telekcserére, 2009 februárjától pedig már koordinálta a telekcsere egyeztetéseit.

Sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon, sem Veres János állítása, mely szerint semmit sem tudnak az ügyről, mindezek tükrében nem fogadható el - szögezte le Budai Gyula. Magyarázatképpen hozzátette: Markó Andreát folyamatosan tájékoztatták azokról a jogi visszásságokról és anomáliákról, amelyek elviekben lehetetlenné tették volna az üzletet. Mint folytatta, azáltal, hogy egy újabb volt kormánytagot vádoltak meg a sukorói ügyben, teljes mértékben bizonyítja korábbi állításait.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy a Vagyonkezelő kizárólag csak a telekcserében gondolkozott, más alternatívában azért nem, mert akkor nyilvánossá kellett volna tenni a pályázatot. Hozzátette azt is, hogy Joachim Blum továbbra sem hajlandó Magyarországra jönni, korábban egy nemzeti ünnepre hivatkozott, most azonban csigolya bántalmakkal fekszik otthon. Budai Gyula végül leszögezte, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Veres János büntetőjogi felelőssége nem kerülhető meg az ügyben.

"Nem csak én voltam célszemély"

Mint ismert a fideszes politikus novemberben számolt be arról, hogy 2008 és 2010 májusa között megfigyelték őt. Akkor úgy vélekedett, az adatgyűjtés megrendelőjét Szilvásy György volt titokminiszter környezetében kell keresni. Az üggyel kapcsolatban Budai elmondta: újabb iratok kerültek elő megfigyelt emberekről.

"Nem csak én voltam célszemély" - fogalmazott Budai Gyula, neveket azonban személyiségi jogokra hivatkozva nem közölt. A kormánybiztos tájékoztatóján kérdésre szólt a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet értékesítéséről is, amelynek ügyében - mint mondta - elkészült a szakvélemény. Az ingatlant lényegesen alulértékelték ahhoz képest, mint amennyit valójában ér - tette hozzá.

Budai Gyula jövő héten új ügyeket ismertet az elszámoltatással kapcsolatban.

(fidesz.hu)