A honosítás nem lehet pártpolitikai viták tárgya
2010. december 23., 16:44
Legelőször Tőkés László fordult a magyar kormányhoz, és ajánlotta fel, hogy a Demokrácia Központok az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodahálózatán keresztül segítenek az egyszerűsített honosítással kapcsolatos tájékoztatásban, az iratok összeállításában, hogy minél inkább problémamentes legyen az ügyintézés.

Ezt Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyilatkozta csütörtökön az MTI-nek az erdélyi Új Magyar Szó írására reagálva. A napilap azt írta, hogy az RMDSZ ügyvezető elnöksége a hozzájuk eljuttatott állásfoglalásában cáfolta Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság vezetőjének azon korábbi állítását, hogy az RMDSZ még nem kereste meg a budapesti kormány illetékeseit az egyszerűsített honosítással kapcsolatban.

Répás Zsuzsanna felidézte, hogy az EMNT már szeptemberben megkereste a magyar kormányt, de a lehetőséget már a nyári tusnádfürdői találkozón is felvetette Tőkés László. Ezután november 24-én írta alá a Külügyminisztériumban az erről szóló megállapodást Németh Zsolt külügyi államtitkár, Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, Wetzel Tamás miniszteri biztos, és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács részéről Toró T. Tibor ügyvezető elnök.

A helyettes államtitkár elmondása szerint az aláírást követően érkezett az RMDSZ-től egy levél, s a kormány képviseletében már tárgyalásokat folytatott a szervezet képviselőivel. Ezeken a megbeszéléseken azonban az RMDSZ által működtetett, a magyarigazolványokkal és az oktatási-nevelési támogatás folyósításával foglalkozó irodahálózatokról, működésük felülvizsgálatáról volt szó. Az egyszerűsített honosítás ügyéről csak érintőlegesen esett szó - mondta Répás Zsuzsanna, aki, mivel informális tárgyalások történtek, további részleteket nem kívánt elárulni.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a honosítás ügyét nem akarják alávetni a pártpolitikai csatározásoknak, ezért nem politikai párttal, hanem civil szervezettel kötötték meg a szerződést. Ehhez az elvhez a továbbiakban is szeretnének ragaszkodni.

A tárgyalásokon azt mondta az RMDSZ képviselőinek, hogy nyitottak minden megkeresésre, de a kizárólagosságot nem tudják elfogadni. Az erdélyi magyar politikai élet minden szereplőjének tudomásul kell vennie, hogy a magyar kormánynak az erdélyi magyar politikai és közélettel való kapcsolattartása "nem egycsatornás".

Mi azt szeretnénk, ha az erdélyi politikai élet szereplői egymással tudnának megegyezni, s megtalálnák a párbeszéd és az együttműködés fórumait - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Répás Zsuzsanna megjegyezte: az RMDSZ képviselőjének felvetette, hogy keressék meg ez ügyben az EMNT-t, de tudomása szerint ez mind a mai napig nem történt meg.

(MTI-fidesz.hu)