A következő négy év nyertesei a fiatalok lehetnek
2010. december 29., 15:16
Az elmúlt hónapok intézkedéseit nézve kijelenthetjük, hogy nyolc év után ismét olyan kormánya van Magyarországnak, amely segíteni akar a fiataloknak - jelentette ki Ágh Péter szerdai sajttájékoztatóján. A Fidelitas elnöke hangsúlyozta: a kabinet segítő jobbot nyújt a fiatal generációnak.

Ha az elmúlt nyolc évre tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy a fiatalok kilátástalannak látták jövőjüket és sokan gondolkodtak azon, hogy külfüldön folytatják életüket - mondta Ágh Péter. Véleménye szerint a jelenlegi kormány minden intézkedésében megjelent a fiatal generáció érdeke. A kormánypártoknak és a kormánynak feladata és kötelessége segíteni a fiatalokat - tette hozzá a képviselő.

Az elmúlt időszak lépései közül üdvözlendőnek nevezte, hogy a kabinet visszaállította a a gyermekgondozási segélyt kettőröl, három évre. Mint mondta, ez a döntés ismét megteremti a szülők számára a lehetőséget, hogy egyéni körülményeikre tekintettel a gyermekeik három éves koráig megválaszthassák, hogy mikor szeretnének visszatérni a munkaerő piacra. Szintén pozitív intézkedésnek nevezte, hogy nők negyven év munka után nyugdíjba mehetnek.

Ágh Péter szólt arról is, hogy az elmúlt évek család-nyomorító intézkedéseit igyekezett a kormány kijavítani. Ezek a lépések azt üzenik a fiataloknak, hogy érdemes gyermeket vállalni és családot alapítani, hiszen a kormány segítő jobbot nyújt ehhez. Így kerül bevezetésre egy új adórendszer, amely azt kívánja elősegíteni, hogy családoknál maradjon az általuk megtermelt pénz, hogy azt gyermekeik nevelésére tudják fordítani.

Előremutató intézkedésnek nevezte az egyetemistákkal kapcsolatban, hogy a diákhitel kamata minden eddiginél alacsonyabb (8 és fél százalék). Mindez azt jelenti, hogy a hallgatói hitelrendszer 2001-es fennállása óta ez a legalacsonyabb kamatszint - fogalmazott a kománypárti politikus.

A fiatal orvosok érdekében is előremutató intézkedések történtek. A jogosan és sokat szidott rezidens-rendelet módosítása is megtörtént. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatal orvosok gyermekvállalás esetén a képzést megszakítsák illetve, akik hiányszakmába jelentkeznek rezidensnek, 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak.

A politikus elmondta továbbá, hogy a jövőben a 35 év alatti fiatalok lakásvásárlása is könnyebb lesz azáltal, hogy az érintettek részletfizetést kérhetnek az ingatlant terhelő illetek megfizetésére.

Ágh Péter szerint a kormány - korábban nem megszokott módon - a mezőgazdaság területén is gondol a fiatalokra, a szaktárca ugyanis tavaszig egy vidékfejlesztési életpálya modellt kíván kidolgozni a fiatal gazdáknak.

A kormány minden szakpolitika területén a feltörekvő nemzedék helyzetének javítására törekszik azért, hogy a következő négy év nyertesei a fiatal generációk lehessenek - tette hozzá.

(fidesz.hu-MTI)