FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Magyarország nem mond búcsút a sajtószabadságnak
Magyarország demokratikus marad címmel közölte kedden a Handelsblatt Breier Zsuzsa írását, amely túlzottnak nevezi a médiatörvény kapcsán a magyar kormányt érő külföldi bírálatokat.
Létrehozva: 2011. január 4., 14:47

A német üzleti és pénzügyi napilap vélemény oldalán közölt írásban az európai kultúrát támogató német egyesület (GFKE) vezetőségi tagja sorra veszi és cáfolja a törvénnyel kapcsolatban felhozott kifogásokat. Mindazonáltal szerinte is akadnak "nehéz kérdések", például a "nemzetbiztonság" vagy a "kiegyensúlyozottság" fogalmának meghatározása. "Ám nevezhető-e ez mindjárt antidemokratikusnak, vagy pláne olyasminek, ami a vezéri államhoz vezet?" - teszi föl a kérdést Breier.

Elismeri ugyanakkor, hogy a médiatörvényt széles körű társadalmi vita nélkül fogadta el a parlament. Jobb lett volna - éppen a kormánypártok kétharmados parlamenti többsége miatt - előzetes vitát folytatni a törvényről. "Az erősen mérgezett belpolitikai légkörben pedig talán gesztust jelentett volna a megosztott ellenzék felé, ha annak egy képviselőjét is meghívták volna a médiát felügyelő hatóságba - ha az ellenzéki pártok képesek lettek volna megállapodni annak személyében. Habár: a kerekasztalok ideje lejárt, a megválasztott parlamentet pedig a választók legitimálják."

Breier szerint "ma még nem lehet bizonyossággal megmondani, jó vagy rossz-e a magyar médiatörvény, és hogy felhasználható-e a sajtószabadság megfojtására. Hacsak nem rendelkezik valaki prófétai képességekkel, mint némely német hetilap, amely már ma tudja, a magyar EU-elnökségnek 'nincs esélye arra, hogy pontot tegyen egy sikertörténet végére'."

"Mi, magyarok fáradságos úton szabadultunk ki a háború utáni rend romjaiból és a kommunista diktatúrából, és nagy elszántsággal készültünk a soros EU-elnökség nem egyszerű feladatának (ellátására), méghozzá egy válságtól gyötört EU-ban. Köszönjük az ilyen bátorításokat. Mindazonáltal: Magyarország nem mond búcsút sem a sajtószabadságnak, sem a demokráciának, és különösen nem Európának" - zárta írását a Handelsblattban Breier Zsuzsa.