Magyarország még dinamikusabbá teheti az uniót
2011. január 6., 19:16
Az EU az elmúlt időben dinamikusabbá vált, ezt Magyarország a következő félévben, soros elnöksége alatt tovább erősítheti - mondta Yves Leterme belga miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben, mielőtt átadta az elnökségi zászlót Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A belga kormányfő a Parlamentben tartott ceremónián hangsúlyozta: Magyarország a történelem során már többször bizonyította erős kötődését a szabadsághoz, ezért bizakodva adja át a stafétát. Bár Belgium eredményeket ért el elnöksége alatt, még sok teendő vár a magyar elnökségre is - tette hozzá.

Yves Leterme üdvözölte a magyar elnökség programját, amely - mint kiemelte - nagy hangsúlyt helyez a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre, mivel csak így lehet erős Európát építeni. Éppen ezért Magyarországnak szorgalmaznia kell az EU 2020 stratégia végrehajtását. Az unió sok esélyt kínál, ezeket ki kell használni, a tagállamoknak pedig közös projektekbe kell fogniuk - mondta.

A belga kormányfő emlékeztetett: az unió februári csúcstalálkozója az energia kérdésével foglalkozik majd, a biztonságosan és megfizethetően rendelkezésre álló energia ugyanis kulcskérdés. A fejlődéshez elengedhetetlen az innováció, a találékonyság, ezért a magyar elnökségnek sürgetnie kell az úgynevezett európai védjegy bevezetését is - emelte ki.

A gazdasági gondokkal összefüggésben megjegyezte: bár Magyarország nem része az euróövezetnek, a stabil európai fizetőeszköz minden tagállamnak fontos, ezért az elnökség biztosan a szívén viseli majd ennek ügyét is. Az elnökségi program egy másik pontjára, a stockholmi program végrehajtására célozva pedig úgy vélte, a migráció komoly kérdés, és Magyarország ebben is haladást érhet el.

Yves Leterme szerint az EU nemcsak a közös piacot jelenti, hanem elkötelezettséget a béke, a szabadság és a demokrácia értékei mellett, és ezek gyakorlatba történő átültetését szolgálják az intézmények, amelyek megerősödtek az utóbbi időben, az elmúlt hat hónapban sikerült "mozgásba hozniuk" az uniót.

Mint mondta, országa elnöksége a széles körű, szoros együttműködésre épült, fontosnak ítélték a kapcsolattartást az Európai Bizottsággal, a tagállamokkal és az egyre nagyobb szerephez jutó Európai Parlamenttel is. Emellett nagy hangsúlyt fektettek a spanyol-belga-magyar elnökségi trió csapatmunkájára is: a három tagállam "közös filozófiája" a folyamatosság volt - mondta. Yves Leterme végül sok sikert kívánt Magyarországnak az első elnökségéhez.

(MTI-fidesz.hu)