"Az unió egy hangon szólaljon meg"
2011. január 7., 16:37
Martonyi János külügyminiszter a budapesti parlamentben fogadta január 7-én Catherine Ashtont, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy az elnökség külpolitikai programjáról egyeztessenek. Tárgyaltak Iránról és a Közel-Keletről is.

A magyar elnökség minden támogatást megad az uniós kül- és biztonság-, valamint védelempolitika hatékony működéséhez — mondta Martonyi János külügyminiszter a Cathernie Ashtonnal, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével tartott zártkörű budapesti megbeszélése után.

Irán volt a tárgyalás kiemelt témája. A főképviselő kifejezte reményét, hogy Irán biztosítani fogja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) munkájának folytatását, mivel meggyőződése szerint nem az EU, hanem az IAEA feladata az ellenőrzés és a szükséges vizsgálatok végrehajtása. Szó volt a közel-keleti békefolyamatról is. Ashton éppen magyarországi útja előtt folytatott tárgyalásokat a térségben. E mellett a felek érintették a bővítési politikát és a Keleti Partnerséget; mindkét dosszié a magyar elnökség prioritásai között szerepel.

A Lisszaboni Szerződés által életre hívott intézményi rendszerben a főképviselői irányítja az unió külügyeit, de szükség esetén a soros elnökség segíti és támogatja tevékenységét. A magyar külügyminiszter elmondta, az intézmények közötti új együttműködés mára megszilárdult és jól működik: az irányítási feladatokat a főképviselő végzi, de az elnökségnek is megvan a maga megkülönböztetett feladata. "Minden érzékeny és kevésbé érzékeny ügyben együttműködünk" - hangsúlyozta Martonyi. Ashton főképviselő leszögezte, az egyeztetések éppen azt hivatottak segíteni, hogy az Unió egy hangon szólaljon meg és egy üzenetet közvetítsen a külvilág felé.

A magyar médiatörvénnyel kapcsolatban feltett újságírói kérdésre a főképviselő azt válaszolta, nem kívánja azt kommentálni, de reméli, hogy a sajtó büszke lesz a magyar elnökség teljesítményére.

(MTI-fidesz.hu)