Ülést tart a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság
2011. január 11., 08:02
Az egyszerűsített honosítás tapasztalatairól, a kisebbségi vegyes bizottságokról és a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szakbizottságairól lesz szó a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság mai ülésén, Budapesten.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár az MTI-nek korábban elmondta, hogy az egyszerűsített honosítással kapcsolatos fejlemények mellett az ülés napirendjén szerepel a Bethlen Gábor Alap, amelyről december 23-án fogadott el törvényt az Országgyűlés. A bizottság tagjait az alap indulásáról tájékoztatják, illetve arról, hogyan alakul át a támogatási rendszer, milyen nyilvántartást működtetnek, hogyan szeretnék az adatszolgáltatást megvalósítani az egyes államtitkárságok között.

Téma lesz továbbá a Máért szakbizottsági rendszere. A helyettes államtitkár felidézte, hogy tavaly a Máért ülésén négy szakbizottság felállításáról döntöttek: az oktatási és kulturális, a gazdasági és önkormányzati, a külügyi és jogi, valamint a szórványmagyarsággal foglalkozó testület létrehozásáról. Az utóbbi szakbizottság várhatóan februárban tanácskozik, a többi pedig még januárban ülésezik.

A tárcaközi bizottság negyedik témája a vegyes bizottságok munkája lesz. Répás Zsuzsanna elmondta, hogy hat kisebbségi vegyes bizottság ülése várható az első félévben, először a magyar-szlovák vegyes bizottság tart majd ülést.

A kormány augusztus 27-i hatállyal hozta létre a nemzetpolitikai tárcaközi bizottságot. A testület elnöke Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese, alelnöke Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

(MTI-fidesz.hu)