A kultúra szerelmeseit is várja Gödöllő
2011. január 11., 14:07
Az elnökség hat hónapja alatt a politikai tanácskozások mellett számos kulturális programot is rendeznek Gödöllőn.

Az első nagyszabású protokoll-rendezvények résztvevőit (politikusokat, kísérőiket, az érdeklődőket és a média képviselőit egyaránt) Gödöllő történetét és jelenét bemutató tárlatok várják. A tanácskozásoknak helyet adó termekben a Habsburg császári-királyi családot bemutató arcképgaléria lesz látható, s a Városi Múzeum - többek között a gödöllői művésztelep alkotóitól származó - gyűjteményéből is többet elhelyeznek a Grassalkovich-kastélyban.

A kastély szomszédságában álló Művészetek Házában lévő sajtóközpontban Gödöllő és testvérvárosai mutatkoznak be. A kiállított festményeken Giessen (Németország), Csíkszereda (Románia), Forssa (Finnország), Beregszász (Ukrajna), Wageningen (Hollandia), Dunaszerdahely (Szlovákia), Zenta (Szerbia), Hillerod (Dánia), Laxenburg (Ausztria), Turnhout (Belgium), Zywiec (Lengyelország), Aichac (Németország), Valdemoro (Spanyolország), Brandys nad Labem-Stará Boleslav (Csehország) és Bogor (Indonézia) nevezetességei láthatóak - mondta Péterfi Csaba, Gödöllő város polgármesteri hivatalának kommunikációs igazgatója.

A gödöllői Fréderic Chopin Zeneiskolával és a helyi kulturális intézmények közreműködésével a soros elnökség ideje alatt hangversenyeket és más kulturális eseményeket is rendeznek majd, melyek közül nem egynek aktualitását Mária Terézia magyar királynő látogatásának 260. és a kastélyt építő gróf Grassalkovich I. Antal halálának 240. évfordulója adja. A jeles események méltó megünneplésére Gödöllő további rekonstrukciókkal készül. Az egykori királyi kastély soros EU-elnökség kezdetére befejeződött munkálatai a város közterein folytatódik: a napokban kezdődik a vasútállomás királyi várójának és több közparknak a megújítása is.

(eu2011.hu)