A foglalkoztatásról tárgyalnak az EU miniszterei
2011. január 12., 15:39
A fiatalok foglalkoztatásának problémáiról, és a foglalkoztatásbarát gazdasági növekedésről tanácskoznak a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterek jövő héten Gödöllőn, valamint arról, hogy hogyan lehet több és minőségileg jobb munkahelyet teremteni - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán egy budapesti háttérbeszélgetésen.

A Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) január 17-18-án tart informális ülést Gödöllőn a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterek és államtitkárok részvételével.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a gazdasági növekedés nem feltétlenül jár együtt a foglalkoztatás bővülésével, ezért olyan intézkedésekre van szükség, amelyek a gazdaság bővülését és a foglalkoztatás növekedését együtt támogatják.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az informális ülést megelőzően január 17-én a magyar elnökség, illetve a soron következő két elnökséget adó ország - Lengyelország és Dánia -, valamint az európai uniós intézmények képviselői találkoznak európai munkaadói és munkavállalói szervezetekkel, valamint a nonprofit szervezeteket tömörítő szociális platform képviselőivel.

Mint azt az államtitkár elmondta, a foglalkoztatási témákban jelenleg öt olyan dosszié van, amellyel a magyar elnökség foglalkozni fog a következő fél év során. Ezek közül a tengeri hajózással, valamint az elektromágneses sugárzásnak kitett munkavállalók munkajogi problémáival kapcsolatban várható előrehaladás a magyar elnökség alatt - fűzte hozzá.

Czomba Sándor kiemelte: a területi egyenlőtlenségek nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban problémát jelentenek, ezért minden foglalkoztatási vonatkozású témánál foglalkozni szeretne a magyar elnökség a régiós különbségekkel is.

Hozzáfűzte: a magyar elnökségi félév alatt tartják az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok főigazgatóinak ülését, ezenkívül júniusban konferenciát rendeznek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 100 éves fennállása alkalmából is.

(MTI-fidesz.hu)