Tarlós: Kétfordulós tárgyalás a költségvetésért
2011. január 12., 16:10
Kétfordulós tárgyalás lesz a főváros költségvetéséről - jelentette be Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. A testület meg is kezdte a büdzsé koncepciójának tárgyalását.

A főpolgármester a koncepcióval kapcsolatban azt mondta, a cél az, hogy a főváros elkerülje a csődöt. Mint mondta, a főváros hiánya nem 50 milliárd forint, ahogyan azt az októberi átvételnél tudták, hanem 160 milliárd forint. A főváros közvetlen adósságállománya azzal a 40 milliárd forinttal, amire a keretszerződést még az előző városvezetés kötötte meg, meghaladja a 200 milliárd forintot. A BKV közvetlen adóssága 70 milliárd forint, a belső adóssága pedig 800 milliárd. A 4-es metró első szakaszánál fennáll az alagútépítő 35 milliárd forintos többletkövetelése, a "billegő" Alstom-szerződés értéke pedig 67 milliárd forint - sorolta a főpolgármester. Hozzátette: az önkormányzat hitelképességét az előző városvezetés kimerítette.

A 4-es metróval kapcsolatban arra a vádra, hogy a városvezetés törli a második szakaszt, kijelentette: a beruházásra az előző városvezetés nem hagyott pénzt a kasszában, és 2014 előtt nem is fog megvalósulni, ezért nem szerepeltetik a mostani koncepcióban, nem pedig azért, mert törölni akarják. Mint mondta, lehet kérdezni, hogy miért nem adnak több pénzt erre vagy arra, de ehelyett az előző városvezetéstől kellene megkérdezni, hogy miért nem hagytak pénzt a kasszában. Kiemelte: a fővárosnak nincs adókivetési joga, "nem tudunk sem bankadót, sem válságadót kivetni" - fogalmazott. Jelezte: az országgyűlési képviselőkön keresztül kezdeményezni fogják, hogy a fővárosnak önálló adókivetési joga legyen.

A közterület-foglalási díjjal kapcsolatos kritikákra pedig azt mondta, a Sziget Fesztivált "senki nem bünteti", a rendezők a többiekhez képest egymilliárd forintos kedvezményt fognak kapni a közterület-használati díjból.

(MTI-fidesz.hu)