Az első miniszteri találkozón fő téma lesz a gazdaság
2011. január 12., 17:30
A magyar EU-elnökség a félév első informális miniszteri találkozóján, a hagyományokat követve bemutatja programját, főbb törekvéseit és menetrendjét. Az egyik fő téma a gazdaság, a nemzeti költségvetések összehangolásával foglalkozó európai szemeszter lesz - tájékoztatta Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár szerdán a sajtót.

A 27 tagállam EU-ügyi miniszterei és államtitkárai pénteken Gödöllőn vitatják meg a soros magyar elnökség programját.

Martonyi János külügyminiszter csütörtök este vacsorát ad a delegációknak a Parlamentben. Győri Enikő elmondta, újdonság, hogy a vacsorára meghívták a hivatalos tagjelölti státussal rendelkező öt országot is. Ez jelképes gesztus, a magyar elnökség egyik prioritása az EU-bővítés előmozdítása - hangsúlyozta az államtitkár.

Győri Enikő a Külügyminisztériumban tartott háttérbeszélgetésen elmondta, a pénteki tanácskozáson a miniszterek és államtitkárok
megvitatják az Általános Ügyek Tanácsának munkáját is eljárási szempontból.

A Külügyminisztérium úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar EU-elnökség féléve alatt a Gödöllői Királyi Kastélyban 16 informális miniszteri tanácskozást rendeznek. Ugyanilyen találkozót tartanak Debrecenben, ahol a Mezőgazdasági és Halászati Tanács (AGRI) ülésezik.

Az EU-ügyekért felelős miniszterek és államtitkárok e heti találkozóját követően január 17-18-án a Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) értekezik a foglalkoztatás kérdéseiről. A Bel- és Igazságügyi Tanács (JHA) informális találkozóját január 19-21-én rendezik meg; a téma a belső biztonság, a szervezett bűnözés, a gyakorlati együttműködés fokozása, valamint a határbiztonság lesz. A Külügyek Tanácsa (FAC) védelmi formációja február 24-25-i informális találkozóján a részvevők megvitatják az EU katonai képességeinek fejlesztését és az EU stratégiai kapcsolatait.

A saját területet kezelő államtitkárok a külföld felé államminiszteri címet viselnek

A magyar kormányban minden, saját területet kezelő államtitkár a külföldi kapcsolataiban államminiszteri címet visel - mondta Győri Enikő szerdán a magyar EU-elnökség első informális miniszteri találkozójáról tartott külügyminisztériumi háttérbeszélgetésen. Győri Enikő - aki a Külügyminisztérium honlapjának magyar nyelvű változatán Európai Uniós ügyekért felelős államtitkárként szerepel, míg az angol verzión államminiszteri cím (Minister of State) olvasható a neve mellett - az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: ez az angol kifejezés felel meg annak, amit Magyarországon az egyes portfóliókért felelős államtitkárok csinálnak.

"Azért ezt az angol elnevezést választottuk, mert ez fejezi ki legjobban az államtitkárok tevékenységét, (...) ugyan magyarul ezt államtitkárnak hívjuk, de az államtitkárok önálló területeket visznek és a kormányüléseken jelen vannak, amikor az ő témáikat tárgyalják" - fejtette ki. Hozzáfűzte, hogy a kérdésben Budapest egyeztetett Brüsszellel.

Azt mondta, Magyarországon nem létezik államminiszteri cím, a magyar névjegykártyákon például továbbra is államtitkári megjelölés szerepel, az angol nyelvű kártyákon viszont a Minister of State cím van feltüntetve. Az államtitkár az EU-elnökség angol nyelvű meghívóin is államminiszterként jelenik meg.

Kifejtette, az EU-ban minden ország belügye, hogy e tekintetben milyen elnevezéseket használ, erre semmilyen uniós szabályozás nincsen, az országok különféle megoldásokat alkalmaznak. A magyar kormány olyan megoldást választott, amelyet a legcélravezetőbbnek tartott, hogy a feladatokat a lehető legjobban lehessen ellátni - mondta.

(MTI-fidesz.hu)