Hende: Újabb változásokra van szükség a seregben
2011. január 13., 15:51
A Magyar Honvédség egy biztonságosabb világ, a béke megteremtéséért és megőrzéséért dolgozik hazai és külszolgálatai feladatai ellátása során, ennek érdekében mindenkivel kész együtt dolgozni, küzdeni - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Magyarországra akkreditált katonai attasék testületének adott újévi fogadáson csütörtökön Budapesten.

A tárca vezetője Magyarország féléves soros uniós elnöki feladataira utalva úgy fogalmazott: olyan célokért fognak dolgozni, amelyek valamennyi tagállamot és a NATO-t szolgálják, előtérbe helyezve a párbeszéd fontosságát. Hende Csaba azt mondta: az elmúlt fél évben megkezdett szerkezeti és szervezeti változásokat tovább folytatják, így tovább építik az önkéntes tartalékos rendszert, új alapokra helyezik a tisztképzést, és új, valamennyi katonát érintő humánstratégiát dolgoznak ki, amelynek alappillére a kiszámíthatóság és a stabilitás.
A honvédelmi miniszter a katonai attasék szerepére is utalva kijelentette: egyedülálló felelősség fűz minket saját hazánkhoz, és mindannyian tudjuk, hogy a béke és a biztonság ügyében csak közösen léphetünk előre. Készek vagyunk együttműködni, hogy biztonságosabb legyen a világ, mint tavaly volt, mert hazánkat is csak együttműködéssel szolgálhatjuk jól - tette hozzá. Maciej Wiklo ezredes, lengyel védelmi attasé a Magyarországra akkreditált katonai attasék testületének nevében mondott beszédében utalt arra, hogy Magyarország politikai életében tavaly a választásoknak köszönhetően dinamikus változás történt, és az azóta tapasztalható új szemlélet új megközelítést mutat a honvédelem életében. Ide sorolta a korrupció elleni harcot, az önkéntes tartalékos állomány létrehozását, a technikai fejlesztés lehetőségét, valamint a Magyar Honvédség külföldi békemissziókban való részvételét.

Emlékeztetett: ezer magyar katona szolgál és szolgált világszerte a béke megőrzésében, megteremtésében, valamint a terrorizmus elleni harcban, külön kiemelve a boszniai, koszovói és afganisztáni szerepüket. Hende Csaba honvédelmi miniszter újévi pohárköszöntőjében azt mondta: a magyar kormány és a honvéd vezérkar mindent megtesz azért, hogy a katonai attasék a jövőben is zavartalanul, magas szinten végezhessék munkájukat.

(MTI-fidesz.hu)