Lendületet adhat az új Széchenyi-terv
2011. január 16., 10:08
Debrecent 650 évvel ezelőtt emelte mezővárosi rangra Nagy Lajos király adománylevele, a történelmi mérföldkőnek számító eseményhez kapcsolódó emlékév nyitórendezvénye a szombat esti Város Bálja. Véletlen, ám szerencsés egybeesés, hogy a magyar EU-elnökség kapcsán olyan nemzetközi programnak is otthont adhat a város ebben az esztendőben, mint az unió mezőgazdasági minisztereinek informális találkozója, a város további fejlődéséhez pedig, a pénteken meghirdetett új Széchenyi-terv adhat lendületet - derült ki Kósa Lajos szombati, a 2011-es programokat beharangozó tájékoztatóján.

A történelmi múlthoz méltó feladatok megvalósításához jó esélyt jelent Debrecennek az új Széchenyi-terv - fejtette ki a hírTV kérdésére a polgármester. Megépülhet az új stadion, megvalósulhat az új elkerülő út, aminek a finanszírozása eddig hiányzott, létrejöhet a közúti és vasúti közlekedés új közös csomópontja, lendületet kaphatnak az egészségipar megteremtését és fejlesztését célul tűző törekvések.

A Széchenyi-terv kapcsán kifejtette, nem old meg minden problémát, nem is feladata, ám arra igenis alkalmas, hogy elindítsa a gazdasági növekedést, és növelje a foglalkoztatottságot. Utóbbi kapcsán kijelentette, az aktív korúaknak ma csak 55 százaléka dolgozik, ezt húsz százalékkal kell növelni. A gazdasági növekedés kapcsán hangsúlyozta, csak az ad esélyt arra, hogy Magyarország kitörjön az adósságcsapdából.

A jubileumi év alkalmából elsőként Roberta Angelilli, az Európai Parlament alelnöke köszöntötte a várost Kósa Lajos polgármesterhez írott levelében. Az alelnök kiemelte, a Debreceni Református Kollégium 500 éves múltja, és a Debreceni Egyetem természettudósai orvosai és irodalmárai egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a város hatással legyen az európai nemzetek életére. Kifejezte reményét, hogy a jubileumi év kapcsán a modern Debrecen feladatai - Európa kulturális és tudományos gazdagítása, a 21.század vívmányainak alkalmazása, az integrációs törekvések is hangsúlyt kapnak.

Az idei esztendő nem szűkölködik debreceni vonatkozású történelmi évfordulókban. A gazdasági fejlődés szempontjából jelentős mezővárosi kiváltság elnyerése mellett arra is büszkén emlékezhet a cívisváros, hogy 450 éve alapították az első - a mai napig jogfolytonosan működő - nyomdát a településen, száz éve ott nyílt meg Magyarország első mozgóképszínháza, s ugyanabban az esztendőben indult el a város első villamosa is. Mindezek arról tanúskodnak, hogy a mezővárosi - 1693-tól pedig szabad királyi városi - ranggal, a vásártartási joggal és a kereskedelmi lehetőségekkel a város jól sáfárkodott, az ország vezető települései közé küzdötte fel magát - hangsúlyozta a polgármester.

Közölte, az évfordulóhoz a szombat esti Város Báljától kezdődően össze akarnak gyűjteni 650 olyan dolgot, tárgyat, eseményt, ami Debrecen nélkül nem lenne. Ilyen lehet Fazekas Mihály Lúdas Matyija, de akár az a tény, is hogy Debrecen nem egyszer az ország legnépesebb városa volt. Bejelentette, az év során emlékművet kívánnak állítani Nagy Lajosnak a róla elnevezett téren.

(hírTV.fidesz.hu)