Orbán Viktor részvétét fejezte ki a tragédia kapcsán
2011. január 16., 13:43
Orbán Viktor miniszterelnök a maga és kormánya nevében részvétét fejezi ki a családoknak a három fiatal szombat éjszakai budapesti tragédiája miatt - írja közleményében Szijjártó Péter. Hassay Zsófia, a kerület polgármestere szerint megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője.

A miniszterelnök szóvivője elmondta, a miniszterelnök arra utasította a belügyminisztert, hogy tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér Pintér Sándortól.

Mindössze háromszázan vehettek volna részt a rendezvényen

A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt - mondta Hassay Zsófia, a diszkótragédia ügyében délelőtt összehívott válságstáb ülése után. Szavai szerint megbocsáthatatlan hiba, hogy az üzemeltető nem tett eleget bejelentési kötelezettségének.

Az önkormányzat a válságstáb ülése után közleményt adott ki. Ebben részvétüket fejezik ki az elhunytak családjainak. A West Balkánnal kapcsolatban azt írják, nyilvántartásba vételi számot kötelező volt kiadni a polgármesteri hivatalnak, miután az üzemeltető november végén csatolta a szükséges dokumentumokat. A jogszabályok alapján ezt követően kezdődtek meg a szakhatósági vizsgálatok, amelyek jelenleg még folyamatban vannak.

Hangsúlyozzák, hogy legalább öt nappal korábban be kellett volna jelenteni, hogy ilyen nagyszabású rendezvényt kívánnak tartani. Ez nem történt meg, sem a polgármesteri hivatal, sem a rendőrség felé, így a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomásuk a programról.

A szórakozóhely üzemeltetője egyébként tavaly tavasz óta több ízben kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket vissza is vonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok. A hivatal hatóságai rendszeresen vizsgálták a helyszínt, legutóbb december 11-én éjjel egy órakor. Akkor 180 vendég tartózkodott a helyszínen a megadott határidő után, így a hivatal dolgozói intézkedtek a szórakozóhely kiürítéséről - olvasható a közleményben.

Az önkormányzat arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi jogszabályok alkalmatlanok arra, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a rendelkezéseket megsértőkkel szemben, miután a nyilvántartásba vétel gyakorlatilag automatizmus szerint működik. Ezért a terézvárosi önkormányzat élni kíván felterjesztési jogával, hogy változtassák meg a jogszabályokat úgy, hogy csak az érdemi hatósági vizsgálatok elvégzése után működhessenek ezek a szórakozóhelyek.

A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.

Gyertyagyújtással emlékeztek

Kora délután gyertyagyújtással emlékeztek hozzátartozók, barátok és ismerősök a Nyugati téren az éjszakai tragédia áldozataira. Többen virágokat helyeztek el a szórakozóhely előtt. Több fiatal egy közösségi portálon estére is szervez egy csendes megemlékezést a tragédia helyszínére. A szombat esti rendezvény vendégei közül többen is csak kora délután kapták vissza a szórakozóhely ruhatárában maradt kabátjaikat, értékeiket.

(MTI,hírTV fidesz.hu)