MGYOSZ: az ÚSZT alkalmas a kilábalás megalapozására
2011. január 18., 13:48
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint az Új Széchenyi Tervben (ÚSZT) megfogalmazott gazdaságfejlesztési irányok alkalmasak a kilábalás megalapozására, Magyarország új fejlődési pályára állítására.

A munkaadói szervezet MTI-hez eljuttatott keddi közleményében hangsúlyozta, hogy a tervben kiemelt hangsúlyt kap a foglalkoztatás növelése és a vállalkozásbarát gazdasági környezet megteremtése. Az MGYOSZ támogat minden olyan intézkedést, amely az általános európai törekvésekkel összhangban lehetővé teszi új munkahelyek létrehozását, a jelenlegi rendkívül alacsony foglalkoztatottsági ráta növelését.

Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, aki az európai munkaadói szervezet, a BUSINESSEUROPE alelnöke is a közleményben üdvözölte az Új Széchenyi Terv egyszerűbb szabályozását, és reményét fejezte ki, hogy a meghirdetett támogatások legnagyobb hányada eljut a magyar kis- és középvállalkozásokhoz. A munkaadói szövetség felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy a gazdasági növekedés hosszú távú megalapozása érdekében nemcsak a beruházások, hanem a piacteremtés megfelelő támogatása is kiemelt jelentőséggel bír. Az MGYOSZ javasolja az állami garancia rendszer kiterjesztését, annak érdekében, hogy ezzel javuljon a pályázó kis- és középvállalkozások finanszírozhatósága és hitelképessége.

Pénteken mutatták be a magyar gazdaságpolitika kiemelt céljait segítő Új Széchenyi Tervet. A gazdasági növekedés ütemének növelését, az államadósság GDP-hez mért szintjének csökkentését, a foglalkoztatás jelentős bővítését célzó program 2011-2014 között 7.000 milliárd forint forrással évi 5 százalékponttal emeli majd meg a beruházás rátáját.

(MTI-fidesz.hu)