Navracsics: Közös alap nélkül nincs továbblépés
2011. január 19., 18:41
Az európai uniós igazságügyi miniszterek informális tanácskozásán nincs döntési kényszer, az esemény célja, hogy megteremtsék a közös alapot a továbblépésre - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán Budapesten.

A bel- és igazságügyi miniszterek csütörtökön kezdődő informális ülése előtt tartott sajtóbeszélgetésen Navracsics Tibor közölte: az ülés egyik témája az uniós polgársági jogok akadályainak felszámolása, értékelik az Európai Bizottság 2010. októberi jelentését. A dokumentum "részben szokásos", mivel háromévente adnak ki jelentést az uniós polgársági jogok érvényesüléséről, részben viszont újszerű, hiszen ez átfogóbb értékelés, amely konkrét élethelyzetekhez kötve mutat rá a problémákra - magyarázta.

Navracsics Tibor felidézte: a jelentés olyan gondokra világít rá, mint például az uniós polgársággal kapcsolatos ismeretek hiánya. Ezek a problémák remélhetőleg "a későbbiekben jogalkotással megoldhatók" - fűzte hozzá.

A munkaebéden azt vitatják meg, milyen szerepet vállaljon a Tanács az alapjogi charta érvényesítésében - fejtette ki a miniszter. Mint mondta, a Bizottság 2010. októberben tette közzé a charta végrehajtásáról szóló közleményét, amely bemutatja, hogy a Bizottság a maga eszközeivel hogyan garantálja az alapjogok érvényesülését az uniós jogalkotásban. A közlemény hangsúlyozza, hogy a charta nemcsak a Bizottságot, hanem a Tanácsot és az Európai Parlamentet is köti.

A Bel- és Igazságügyi Tanács ülésén tehát a közlemény alapján azt vitatják meg a résztvevők, hogy ezen jogok érvényesüléséhez a Tanács - különösen a tagállami kezdeményezések és a Tanács által beterjesztett módosító javaslatok mellett - milyen módon járulhat hozzá - emelte ki. A miniszter úgy nyilatkozott, a későbbiekben a bírák, ügyészek és igazságügyi alkalmazottak képzéséről tárgyalnak majd. A tagállamok egyetértenek abban, hogy "az ítélkezési kultúrákat közelebb kell hozni egymáshoz" - hangsúlyozta, hozzátéve: az azonban még nem tisztázott, hogy ez miként valósulhatna meg a gyakorlatban. Megjegyezte: az informális ülésen a Bizottság szeptemberi közleményét igyekeznek előkészíteni ebben az ügyben.

A képzés kérdése a francia elnökség egyik kiemelt témája volt, és a stockholmi programban, valamint a spanyol-belga-magyar elnökségi trió céljai között is szerepel - emlékeztetett Navracsics Tibor.

(MTI-fidesz.hu)