Navracsics: Ne csak eszme legyen a polgár közeli unió!
2011. január 21., 19:33
Konkrét intézkedésekre van szükség, hogy a polgár közeli unió ne csak eszme legyen, hanem azt tartalommal töltsék meg - mondta pénteken Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az uniós igazságügyi miniszterek gödöllői informális ülésén megvitatott pontokat az a törekvés fogta össze, hogy a tagállamok igyekeznek közelebb vinni az EU-t a polgárokhoz - mondta sajtótájékoztatóján a magyar tárcavezető. Beszámolója szerint a tanácskozáson arról is tárgyaltak, hogyan lehet az uniós polgársági jogok érvényesülésének akadályait felszámolni. A vita alapja az Európai Bizottság 2010 októberében kiadott jelentése volt, amely 25 élethelyzethez kötve mutatja be a főbb akadályokat. A delegációk arról tanácskoztak, hogy a Bizottsággal és az Európai Parlamenttel együttműködve hogyan lehetne megoldást találni ezekre a problémákra.

A munkaebéden arról beszéltek, milyen szerepet játszhat az Európai Tanács az alapjogi charta végrehajtásában, a véleménycserét ezúttal is a Bizottság 2010. októberi javaslatai alapozták meg - magyarázta a miniszter. Mint közölte: a résztvevők arról értekeztek, szükséges-e új eljárásokat bevezetni ezzel kapcsolatban, és végül arra jutottak, hogy a már meglévő intézményekkel és eljárásokkal kell megoldást találni.

Navracsics Tibor elmondta: ugyancsak megvitatták, miként lehetne együttműködni az igazságügyi képzésben, hogy emelkedjen a "jogainkat védő intézményrendszer" színvonala. A tárcavezető kiemelte az idegennyelvtudás fontosságát, amely véleménye szerint a szakmai tapasztalatcserét segíti elő.

Kérdésre válaszolva a miniszter úgy fogalmazott, a magyar elnökség várhatóan konkrét előrelépést érhet el a büntetőeljárásokban a gyanúsítottak és a vádlottak tájékoztatásában, a hatóságok tájékoztatási kötelezettsége ugyanis jelenleg eltérő az egyes tagállamokban. Ugyancsak haladást érhet el Magyarország a különböző tagállamokból származó házastársak és élettársi kapcsolatban élők vagyonjogi viszonyainak egyszerűsítésében és a fogyasztóvédelemben is - mutatott rá a miniszter.

Francoise Le Bail, az Európai Bizottság igazságügyi főigazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette: a Bizottság által készített, 25 intézkedést javasló dokumentum célja az uniós polgárok életének egyszerűsítése. Mint mondta, amikor polgárokról beszél, akkor turistákra, vásárlókra vagy munkavállalókra gondol az unió területén.

Biztosítani kell például, hogy két eltérő állampolgárságú ember összeházasodásakor egyszerűsödjön az ezzel kapcsolatos papírmunka. Elmondta, hogy az unióban a házasságok tíz százaléka "nemzetközi", vagyis különböző állampolgárságúak a házastársak, 16 millió ilyen házasság van az EU-ban. Könnyíteni kell azoknak az uniós állampolgároknak az életét is, akik egy másik ország egyetemén tanulnak - tette hozzá.

Az EU-biztos összességében hasznosnak nevezte a pénteki gödöllői informális vitát. Kiemelte, hogy a tagállamok támogatásukról biztosították az uniós polgársággal, a polgárok életének könnyítésével kapcsolatos törekvéseket. Az előrelépés ebben szerinte fontos politikai és hétköznapi értelemben egyaránt, hiszen az a cél, hogy a polgárok jobban kihasználhassák a belső piac adta lehetőségeket. Azt mondta, konszenzus alakult ki arról, hogy a tagállamoknak, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek együttesen kell ennek érdekében cselekednie.

Francoise Le Bail azt is elmondta, hogy megvitatták az igazságügyi-jogi szakmákkal kapcsolatos képzés kérdését. Kifejtette: nemcsak közös európai igazságügyi-jogi kultúrára van szükség, hanem arra, hogy meglegyen a kölcsönös bizalom a különböző országok igazságszolgáltatási rendszerei között, például "a bírák megértsék egymást és bízzanak egymás rendszereiben".

(MTI-fidesz.hu)