Magyarország a regionális támogatások több mint felét kötötte le
2011. február 3., 20:07
Magyarország az Európai Szociális Alapból, a Kohéziós Alapból és a strukturális alapokból a 2007 és 2013 között rendelkezésére álló 25 milliárd eurónak több mint felét már lekötötte, és ennek több mint ötödét fizette ki támogatásként. Ez a teljesítmény az uniós átlagnak felel meg - mondta Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős tagja csütörtökön Budapesten az MTI-nek.

Johannes Hahn hangsúlyozta: a regionális politika feladata mindig az volt, hogy mérsékelje a gazdasági és társadalmi különbségeket Európában. Jelenleg 271 régió van Európa-szerte, közülük 84 számít "szegényebbnek", 2013 után ugyanakkor már csak várhatóan 68 sorolható majd ebbe a kategóriába. Ez azt jelenti, hogy 16 régióban mintegy 35 millió ember életszínvonala nőtt, és a jövőben is az a cél, hogy csökkenjen a fejletlen régiók száma - emelte ki a biztos. Hozzátette: a regionális politika egyben "befektetési politika" is, amely megpróbálja "élettel megtölteni" az Európa 2020 stratégiát. A regionális politika - azon keresztül, hogy régiókra szabott megoldásokkal teszi lehetővé a fejlődést - gyakorlatilag minden területen, így például a szegénység leküzdése, a foglalkoztatottak létszámának emelése, a megújuló energiahordozók részarányának növelése, vagy kutatás-fejlesztés előmozdítása területén hozzá tud járulni a stratégia céljainak megvalósításához.

A jövőben is mind a 271 régiónak szóló regionális politikát tervez az Európai Bizottság, azonban szavai szerint biztosan különbséget tesznek majd a jómódú és a szegényebb régiók között. Ez azt jelenti, hogy különböző kategóriákba sorolják az egyes területeket, és ez alapján osztják szét a rendelkezésre álló forrásokat. Jelezte azt is, hogy a különböző tagállamok számos - anyagi, tudásbeli, adminisztrációs, erőforrásbeli - problémával küzdenek, amelyek késleltetik az egyes projektek megvalósítását. Az Európai Bizottságnak az a szándéka, hogy a tagállamokkal közösen beazonosítsa ezeket az akadályokat, és segítsen ezek leküzdésében.

Johannes Hahn elmondta: a jelenlegi, vagyis 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakban közel 350 milliárd euró áll rendelkezésre regionális politikára. Arra a kérdésre, hogy a következő költségvetési időszakban van-e esély ennek növelésére, a biztos azt mondta: ez a teljes költségvetési keretösszegtől függ. Hozzátette: ha abszolút számokban a 2014-ben kezdődő hét éves periódusra is hasonló nagyságú költségvetési forrás áll rendelkezésre, akkor sok bizottsági - és egyben tagállami - elképzelés megvalósítható a regionális politika területén. Elmondta: 2011 júliusának elejére készül el a költségvetés első tervezete, ekkor kezdődnek a tárgyalások a tagállamok, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között, majd legkésőbb 2012 végére már tudható lesz, hogy mire mennyi forrás jut.

A Duna-stratégiáról elmondta: miután csütörtökön nyilvánosságra hozták, hogy a 11 területért mely tagállamok felelősek, ezzel hivatalosan is elkezdődött az országok közötti konzultáció, és a stratégiát áprilisban fogadhatják el. Az Európai Bizottság a folyamatban koordináló, támogató szerepet tölt majd be, ugyanakkor kihívást jelent a stratégia megvalósítása, mivel a részt vevő államok fejlettségi szintje nagyon eltérő.

Johannes Hahn hangsúlyozta: a források felhasználása a Duna-stratégiánál akkor hatékony, ha egy időben történik. Példaként említette a vízminőség javítását, amelynek érdekében a részt vevő államoknak egyidejűleg kell intézkedéseket hozniuk.

(MTI-fidesz.hu)