A COSAC-találkozó lesz az első parlamenti rendezvény
2011. február 7., 12:47
A soros magyar EU-elnökség első budapesti parlamenti rendezvényén, az úgynevezett COSAC elnökségi találkozón a nemzeti parlamentek európai ügyi bizottságainak képviselői vesznek részt csütörtökön és pénteken.

A Parlament felsőházi termében megrendezendő kétnapos tanácskozáson Martonyi János külügyminiszter a magyar elnökségi célokról tart előadást, Maros Sefcovic, az Európa Bizottság alelnöke, az intézményközi kapcsolatokért felelős biztos pedig tájékoztatást ad az Európai Bizottság idei munkaprogramjáról, valamint az Európai Bizottság és a nemzeti parlamentek kapcsolatainak időszerű kérdéseiről.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a parlament európai ügyek bizottságának elnöke az Országgyűlés EU-elnökségi honlapján arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a parlamentek egyre nagyobb szerepet játszanak a sikeres EU-elnökség lebonyolításában.

Arról írt, hogy az Országgyűlés tevékenyen részt vesz Magyarország euroatlanti integrációjában; az EU-elnökség legfontosabb politikai céljairól az Országgyűlés rendszeresen egyeztetett a kormánnyal, tavaly október 20-án parlamenti politikai vitanapot tartottak az elnökségi feladatokról.

A bizottsági elnök rámutatott: a COSAC-találkozók az egymás közötti rendszeres és hatékony konzultációk részét képezik, és a Lisszaboni Szerződésben biztosított új hatáskörök érvényesítéséhez elengedhetetlen a nemzeti parlamentek szoros együttműködése.

Hörcsik Richárd az eseménnyel kapcsolatban azt írta, Magyarország sorsdöntő időszakban veszi át az elnökségi teendőket, olyan fajsúlyos témák szerepelnek a napirenden, mint a gazdasági kormányzás, az európai félév - a tagállamok költségvetési politikájának összehangolása - és az uniós romastratégia.

(MTI-fidesz.hu)