Az EU közlekedési miniszterei Gödöllőn tanácskoznak
2011. február 8., 09:22
Az Európai Unió közeledési minisztereinek kétnapos informális tanácsülése kedden Gödöllőn folytatódik, ahol a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) átalakítását vitatják meg.

Az Európai Unió tagállamainak közlekedési miniszterei a transzeurópai közlekedési hálózat felülvizsgálatának politikai megvitatása céljából érkeztek hétfőn Budapestre. Az első napon, a közlekedési informális tanácsülés szakmai programjának keretében az Európai Unió 50 magas rangú területi vezetője látogatott el Ferihegyre, ahol Völner Pál infrastrukturális államtitkár, a Közlekedési Tanács soros elnöke vezetésével a magyarországi légiközlekedés fejlődését szolgáló legjelentősebb beruházásokat tekintették meg.

A keddi gödöllői munkaülésen az európai közlekedési tárcavezetők a transzeurópai közlekedési hálózat tervezési módszertanában és a finanszírozásában várható változásokról mondják el véleményüket. Az Európai Unió tagállamainak közlekedésért felelős miniszterei mellett az informális ülésen részt vesz Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, közlekedési biztos, Brian Simpson, az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának elnöke, és Laurens Jan Brinkhorst európai koordinátor is.

Az Európai Bizottság a jelenlegi transzeurópai közlekedési hálózat és finanszírozása gyökeres átalakítását tervezi. A változtatási szándék legfőbb oka, hogy a jelenlegi TEN-T hálózat és kiemelt projektjei kiépítése - elsősorban a korlátozott pénzügyi források miatt - lassan halad.

(MTI-fidesz.hu)