"Önöket súlyosan félrevezették" a magyarországi helyzetről
2011. február 9., 20:39
Önöket súlyosan félrevezették általában a magyarországi helyzetet és különösen a tudományos élet helyzetét illetően - reagált szerdán kelt válaszában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Stevan Harnad, az MTA külső tagja, Robert Evans, az MTA tiszteleti tagja és mások által aláírt január 28-i nyílt levélre.

A levél aláírói a Filozófiai Kutatóintézetet érintő, kutatási támogatásokkal kapcsolatos viták kapcsán fordultak az Akadémia elnökéhez, melyben a magyarországi sajtószabadság miatt is aggodalmukat fejezték ki.

Pálinkás József válaszában emlékeztet arra, hogy az aláírók közül azóta többen is visszavonták szignójukat. Az Akadémia elnöke elismeri, hogy valószínűleg mindannyian azt hiszik, jó ügyet szolgálnak. Ennek ellenére úgy véli, félrevezették őket. Önök tudják megítélni, hogy benyomásaik milyen mértékben származnak azokból az általános álinformációkból, amelyek az európai politikai légkörben eluralkodtak ezekben a napokban, és milyen mértékben azokból a ködös információkból, amelyeket magyar informátoraik terjesztenek - írja az MTA-elnök.

Pálinkás szerint a nyílt levélben leírtakkal szemben Magyarországon semmi nem veszélyezteti a sajtószabadságot. Ezért - mint fogalmaz - meglepő számára, hogy "tudósi mivoltukban ténynek tekintik, hogy Magyarországon a sajtó szabadságát korlátozzák". Az Akadémiával kapcsolatban azt írja: az aláírók "nyilvánvalóan két elismert magyar filozófus által terjesztett hírről (valójában álhírről) beszélnek". Pálinkás emlékeztet arra, hogy három esetben merült fel eddig szabálytalanság a kutatási támogatásokkal kapcsolatban. Ezek közül az egyik esetben egyértelmű a helyzet, hiszen azt a "Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének (FKI) igazgatója nyerte el. Az Akadémia kutatóhálózatának felelős vezetőjeként megkaptam a Belső Ellenőrzési Főosztály jelentését, amely szerint a Filozófiai Kutatóintézetben súlyos összeférhetetlenséget állapítottak meg" - olvasható a levélben. Így a "vádak - legalábbis egy esetben - sajnos nem alaptalanok."

Pálinkás levelében megerősíti, hogy ő maga és az Akadémia is teljes támogatást biztosít a filozófiai kutatásoknak, de a közpénzekkel a filozófusok is elszámoltathatók. Az elnök leszögezi: "Jelen esetben nem a kutatás tudományos értékének megállapítása a kérdés. A kérdés az, hogy a kutatási támogatást a szabályoknak megfelelően használták-e fel vagy nem."

Végezetül azt üzeni Pálinkás a nyílt levél íróinak, hogy örömmel fogadná, ha Magyarországot "nem önmagától és demokratikusan választott kormányától védenék meg, hanem az igaztalan, félinformációkat tartalmazó és megalapozatlan vádakkal szemben. Ez a kormány eltökélten igyekszik kihozni a nemzetet a válságból."

Mint ismert, a Magyar Nemzet több tényfeltáró cikkben is foglalkozott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt, filozófusokat is érintő pályázatokkal, melyek közül több esetben is feljelentés született.

(MNO-fidesz.hu)