Az elmúlt 20 év legnagyobb roma ösztöndíjprogramja indul
2011. február 24., 10:08
Van kisebbségi rasszizmus is, ami magyargyűlöletből születik, és azok elkövetőit is meg kell büntetni - közölte a Ma Reggelben a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Ugyanakkor Balog Zoltán a műsorban hangsúlyozta: Magyarországon nincs helye a gyűlöletből fakadó brutalitásnak és megengedhetetlen a gyűlöletbeszéd.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán közölte, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az országban békesség és rend uralkodjon. Csütörtökön arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány mit tett eddig, példaként hozta fel, hogy megerősítették a rendőrséget, és látnak jeleket arra, hogy gyorsabb és határozottabb lehet az ítélkezés.

"Ha esélyt adunk az embereknek érvényesülni, akkor javulhat a helyzet"

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormánypárti politikusok miért nem emelik fel a szavukat, a Jobbik elnökének cigányozása ellen, Balog elmondta, hogy ha állandóan a másikkal vitatkozunk, akkor csak felemeljük ezt a témát. Hozzátette: "úgy gondolom, hogy valamikor meg kell szólalni, s a hatéves kisfiú halálának kétéves évfordulója megfelelő alkalom volt erre."

Szerdán hajnalban volt két éve a tatárszentgyörgyi gyilkosság kétéves évfordulója, amikor megöltek egy hatéves kisfiút és az édesapját, azért mert roma volt. Ennek kapcsán az államtitkár elmondta, hogy megengedhetetlen és elítélendő a gyűlöletből fakadó brutalitás.

Az előítéletek kapcsán romlott a helyzet, de ez nem jelenti azt, hogy tovább fog romlani. Ha az emberek szegények, frusztráltak, reménytelen akkor kialakul a gyűlölet. De ha esélyt adunk az embereknek, ha újra lehet dolgozni és érvényesülni, akkor javulhat a helyzet - közölte az államtitkár.

Hozzátette: "fontos eredménynek tartom, hogy végre kimondjuk, hogy vannak, akik azért ölnek, mert a másiknak más a bőrszíne, tehát van rasszista indíttatású bűncselekmény." Balog Zoltán továbbá elmondta, hogy valóban van egy olyan kisebbségi terror, bizonyos településtípusokban, ahol a többség szenved a kisebbség a rasszista terrorjától. Az államtitkár közölte, hogy van kisebbségi rasszizmus is, ami magyargyűlöletből születik, és azok elkövetőit is meg kell büntetni.

Roma ösztöndíjprogram

Balog Zoltán a reggeli műsorban elmondta, hogy az igazi probléma az, hogy sokan nem végzik el a nyolc osztályt. A statisztika az, hogy a roma és a hátrányos tanulók közül minden második kihullik az iskolákból. Azokat kell megerősíteni, hogy akik kihullanának, azok benn tudjanak maradni a rendszerben - közölte az államtitkár. Hozzátette: a szülők motiválása is nagyon fontos, a szülői motiváció része a gyerek felemelkedésének.

A magyar uniós elnökség kiemelt programja a romafelzárkóztatatás. Ennek keretében az elmúlt 20 év legnagyobb ösztöndíjprogramját indítják el.

Hároméves kortól kötelező lehet az óvoda

Az államtitkár közölte, hogy hároméves kortól kötelezővé kellene tenni az óvodáztatást, ám hozzátette: ennek természetesen biztosítani kell a feltételeit is.

(hirado.hu-fidesz.hu)