Több információs jogot kapnának bűnügyi eljárás alá vont uniós polgárok
2011. február 25., 11:38
Az uniós igazságügyi miniszterek pénteki brüsszeli ülésükön megvitatják azt az irányelvtervezetet, amely több információs jogot adna a bűnügyi eljárás alá vont embereknek - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A magyar soros uniós elnökség honlapjának az eu2011.hu-nak adott interjújában a tárcavezető kifejtette, a tervezet célja, hogy összehangolja, egységesítse azt az eljárást, amelynek során a bűncselekménnyel vádolt uniós polgárokat tájékoztatják a jogairól.

Ezen jogok közé tartozik, hogy az érintettnek haladéktalanul tájékoztatást kell kapnia a gyanúsításról, a vád tárgyáról, biztosítani kell számára a hozzáférést az ügy anyagaihoz. Az irányelvtervezet - amelyben a tagállamok már megállapodtak - a magyar elnökség legfontosabb céljai közé tartozik, ezért Magyarország szeretné, ha még ebben a félévben politikai döntés születne róla - mondta Navracsics Tibor.

Mint rámutatott, a javaslat elfogadása a tagállamok közötti bizalom erősítését is szolgálná.

A brüsszeli ülés napirendjén szerepel a totalitárius rezsimek által az Európai Unió országaiban elkövetett bűncselekményekről szóló európai bizottsági jelentés megtárgyalása is.

Ezzel kapcsolatban a magyar tárcavezető emlékeztetett: a jelentés elkészítésére a tanács kérte fel a bizottságot még 2008-ban. A felkérés arra is vonatkozott, hogy a bizottság vizsgálja meg, szükséges-e további jogalkotási lépés a társadalmi státusz és politikai meggyőződés alapján meghatározható személyi kör - tipikusan a kommunista rendszerek áldozatai - sérelmére elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekmények nyilvános védelmezésének, tagadásának, súlyosan jelentéktelen színben való feltüntetésének a szankcionálására.

Látni kell ugyanakkor - hangsúlyozta Navracsics Tibor -, hogy a tagállamok eltérő történelmi múltjuk okán adott esetben nem azonos módon vélekednek a totalitárius rezsimek bűneinek uniós szintű elítéléséről.

(MTI-fidesz.hu)