Nem kormányzati szervek a Duna-stratégia kialakításában
2011. február 25., 14:38
Eddig 40 projekt körvonalazódott a Duna makro-regionális stratégiája keretében, a stratégiát június végén fogadja el az Európa Tanács, a nem kormányzati szervek (NGO-k) is a projektekhez kapcsolódhatnak, mivel ott lesznek források - mondta Barsiné Pataky Etelka a Duna-stratégia kormánybiztosa pénteken a civil szervezetek által rendezett konferencián Budapesten.

Magyarország a vízminőségért Szlovákiával, az árvízvédelemért Romániával, az energiatermelésért Csehországgal együtt felel, míg például a turizmus felelőse Románia és Bulgária a stratégiában - tette hozzá a kormánybiztos.

A konferencián egyik gyakran feltett kérdés az volt, hogy a Dunát szűken, vagy tágabban kell értelmezni. A szűk értelmezés szerint csak a folyó és a partja tartozna a stratégiába. Magyarország viszont például a Duna-medencére vonatkoztatná a stratégiát, amelybe beletartozik a Tisza, és annak környezete is - mondta Barsiné Pataky Etelka.

Szilvássy István, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének elnöke egyenesen 115 millió, a stratégia által érintett emberről beszélt, hiszen 14 országban részese a Duna stratégiának. A civilek egyik lehetséges részvételi területeként jelölte meg a dunai személyszállítást a kormánybiztos. Javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot Pozsonnyal és Belgráddal, mivel ott is kihasználatlan e célra a folyó. Az egész Duna makro-regionális stratégia lényege a problémák országok közti kezelése - hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka.

(MTI-fidesz.hu)