Közös dokumentumot fogadtak el az uniós igazságügyi miniszterek
2011. február 25., 16:00
Három témában közös dokumentumot, úgynevezett tanácsi következtetést fogadtak el pénteki brüsszeli ülésükön az uniós országok igazságügyminiszterei: döntöttek az E-justice internetes portál tartalmi gazdagításáról, közösen értékelték a személyes adatok védelméről szóló bizottsági előterjesztést, valamint kijelölték azokat az elvi szempontokat, amelyeket figyelembe kell venni, amikor az EU alapjogi chartájának előírásait érvényesítik az uniós tanács döntéshozatali eljárásrendjében.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter - aki a magyar EU-elnökség nevében elnökölt a miniszterek ülésén - a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón elmondta: megvitatták emellett a totalitárius rezsimek által elkövetett bűncselekményekről szóló európai bizottsági jelentést, valamint azt az irányelvtervezetet, amely több információs jogot adna a bűnügyi eljárás alá vont személyeknek.

Az E-justice portál - vagyis az európai igazságüggyel átfogóan foglalkozó információs felület - a döntés értelmében magában foglalja majd az Európai Igazságügyi Hálózat site-ját is. Navracsics sikertörténetnek nevezte az E-justice működését, amelynek eddig százezer látogatója volt, alapvetően az egyes uniós országok különböző jogi előírásait kereső, illetve azokat összevetni kívánó jogi szakemberek részéről.

Ami a személyes adatok védelmét illeti, Navracsics elmondta: a miniszterek kijelölték elvi szempontjaikat az Európai Bizottság - a legfőbb uniós végrehajtó testület - erről szóló, tavaly novemberi közleményével kapcsolatban. Ezek egyike, hogy a személyes adatok védelméről szóló szabályozásnak tükröznie kell a globalizáció, illetve az információs technológia fejlődése nyomán előállt új helyzetet.

Az alapjogi chartának a tanácsi döntéshozatal során történő figyelembe vételével kapcsolatban a sajtótájékoztatón Viviane Reding igazságügyi EU-biztos elmondta: miként az Európai Bizottságnak bármilyen uniós szabályozási javaslat előkészítésekor gondosan ellenőriznie kell, hogy a javasolt szabályozás minden egyes pontja összhangban áll-e a chartával, úgy a bizottsági javaslathoz a tagállami kormányokat képviselő tanács által fűzött módosító indítványok tekintetében is kontrollálni kell az alapjogi chartának való megfelelést.

A totalitárius rezsimek bűneiről való megemlékezés témájában az uniós végrehajtó testület tavaly decemberben adott be jelentést, és e dokumentumról folytattak most vitát az igazságügyi miniszterek. Navracsics a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jelentés alapvetően a jövőre összpontosít, és a tanulságok feltárása, illetve megismertetése terén kitér a kutatás, az oktatás, illetve a tömegtájékoztatás szerepére is.

A büntető eljárás alá vont személyek jogait illetően ezúttal az ilyen személyekkel szembeni hatósági tájékoztatási kötelezettségekről volt szó. Későbbi fázisban tárgyalják majd a védelemhez, illetve ügyvédhez való joggal összefüggő jogharmonizációs kérdéseket.

Reding a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy olyan javaslatot is beterjesztett az igazságügyi tanács elé, amely a polgári, illetve gazdasági ügyekben hozott ítéletek tagországok közötti kölcsönös elismerésére irányul.

(MTI-fidesz.hu)