Egyhangúlag fogadták el Székesfehérvár költségvetését
2011. február 25., 18:47
Egyhangúan fogadta el Székesfehérvár közgyűlése a város idei költségvetését - jelentette be a polgármester pénteki sajtótájékoztatóján az előző napi testületi ülés döntését ismertetve.

Cser-Palkovics András (Fidesz) tájékoztatása szerint a büdzsé főösszege mintegy 35 milliárd forint. Ebből az összegből biztosított az intézmények stabil működtetése. Mintegy félmilliárd forint jut szociális kiadásokra; a közgyűlés ellenzéki frakciójának javaslatára 30 millió forinttal bővítették az idősek, egyedülállók, nehéz helyzetbe került családok segítésére tavaly év végén létrehozott krízisalapot.

Több fejlesztés is megvalósul, illetve megkezdődik az idén. Befejeződik a város műemlék épületegyüttese, a Hiemer-Font-Caraffa ház teljes felújítása, megkezdődik a Fő utca rekonstrukciója, azokban a városrészekben pedig, ahol még nincs kiépített szennyvízhálózat, hozzálátnak a csatornázáshoz, továbbá a csapadékvíz főgyűjtő csatornájának építéséhez.

Mindez annak ellenére valósul meg, hogy a cél az, ne nőjön a város hitelállománya, valamint hogy szűk az önkormányzat gazdasági mozgástere: meg kell ugyanis kezdenie az előző években felvett 18,5 milliárd forintos adósságállomány törlesztését, amiből 2,2 milliárd forintot az idén kell visszafizetni.

Döntött a közgyűlés az európai uniós támogatást nyert pályázatokkal kapcsolatban. Közülük az úgynevezett Agóra Pólus programot nem viszik tovább, mivel a koncepció kidolgozatlan, a megvalósítás kétséges, 300-400 millió forint egyszeri ráfordítást igényelne a megkezdése, s évente több száz millió forintba a fenntartása. Ezt az idén felelőtlenség lenne felvállalni - mondta a polgármester.

Az egykor bőrgyárként működő épületegyüttesben ifjúsági és kulturális rendezvényközpontot akartak létrehozni.

(MTI-fidesz.hu)