FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Gyurcsány engedélyt kapott a párt elfoglalására
Gyurcsány Ferenc párton belüli erősödését látják politológusok a Demokratikus Koalíció országossá minősítésében. A volt kormányfő-pártelnök most lehetőséget kapott arra, hogy újra a saját képére formálja a Magyar Szocialista Pártot. Átmenetileg elcsitulhat a harc az MSZP-ben, de a tisztújítás közeledtével újult erővel törhetnek föl a konfliktusok. Gyurcsány nem kockáztatta meg a szakadár politikus bélyegét, s a párt is az egységes arculat látszata mellett döntve inkább integrálta a volt miniszterelnököt. Kérdés, hogy Gyurcsány erőcsoportja mire lesz képes.
Létrehozva: 2011. február 27., 14:50 | Utoljára frissítve: 2011. február 28., 14:34

Nagyot lépett előre Gyurcsány Ferenc szombaton azzal, hogy az MSZP országos minősítést adott az általa még tavaly októberben gründolt, Demokratikus Koalíció néven futó platformnak. A minősítéshez az új erőcsoportnak formai követelményeket kellett teljesítenie, vagyis be kellett nyújtania programját, szervezeti felépítését, működési elveit és a legalább háromszáz tag meglétét igazoló okiratokat. Emlékezetes: a Társadalompolitikai Tagozat keményen kritizálta a baloldali kormány politikai és gazdasági irányvonalát, aminek eredményeképpen 2008-ban meg is vonták tőlük az országos minősítést s az azzal járó befolyást is. Ezzel e tömörülés egyre távolodott az MSZP krémjétől, manapság már alig hallani róluk. Nem úgy Gyurcsányról és az általa megszervezett platformról.

Integrátorok

Kiszelly Zoltán az MNO-nak Gyurcsány erősödését emelte ki, hiszen immár legitim módon tud megszólalni a pártban, s a minősítéssel erős jogosítványokat is kap. Emellett - teszi hozzá a politológus - továbbra is a volt miniszterelnök kezében vannak a Táncsics Alapítvány ügyei. Annyi bizonyos, hogy "Gyurcsánynak esze ágában sincs távozni". A szakember átmeneti fegyverszünetre számít az MSZP-ben, ugyanakkor a konfliktusok megmaradnak. Szerinte a választmány szombati döntése integrálta Gyurcsányt a pártba, egyfajta gesztust tettek a volt kormányfő irányába. Amiért persze viszonzást várnak, például a soron következő tisztújítás alkalmával - tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Gyurcsány politizálása a pártelnöki lemondás után, ám politikai ambícióinak további fenntartásával már a kezdetektől kétirányú lehetett - értékelte a helyzetet az MNO-nak Zárug Péter Farkas. A politológus szerint "az egyik út Gyurcsány kiválása az MSZP-ből és az új, fiatal generációnak az egy pártba tömörítése", a másik pedig a párton belül személyének és híveinek a kiegyezése az ellenfeleivel, valamint a párt nagy öregjeivel.

A szocialisták célja az is, hogy a veszekedő párt képe helyett egy egységes ellenzéki párt képe jelenjen meg a közvélemény előtt. Tehát - állítja Kiszelly - "a vezetésnek teljesen logikus döntése volt arra felszólítani a választmányt, hogy támogassák Gyurcsányt". Mesterházy Attila jelenlegi pártelnök még a döntés előtt arra hívta fel a választmányi ülésen részt vevő politikusokat és fontos embereket, hogy "egyhangúlag támogassák a választmány előterjesztését", amely azt javasolja, hogy Gyurcsány platformja kapja meg az országos minősítést. Egyébként Simon Gábor választmányi elnök tájékoztatása szerint egyhangú döntés született. Ugyanakkor Kiszelly Zoltán szerint még "nagyon sok konfliktus áll az MSZP előtt", de ezeket igyekeznek majd elrejteni a közvélemény előtt. Talán Szanyi Tibor is csendesebb lesz, ha nem akar az örökös békétlenkedő szerepében feltűnni - vetíti előre az elemző. Köztudott: Szanyi szinte folyamatosan támadja és kritizálja a Gyurcsány által fémjelzett irányvonalat.

Mi lesz a harmadik lépés?

"Gyurcsány és agytrösztje amellett döntött, hogy nem új hálót épít, hanem még egyszer összeszedi energiáit, és megpróbálja újra bevenni az MSZP bástyáit" - hívta fel a figyelmet Zárug Péter Farkas. Ez mind politikai, mind pedig anyagi téren racionálisabb döntés volt számukra, s nem társul az amúgy is rossz megítélése mellé a szakadár bélyeg - teszi hozzá az elemző. "A mostani platformalakítás ennek a folyamatnak a második állomása volt, az első magának a Demokratikus Koalíció platformnak a létrehozatala". Zárug szerint Gyurcsány most a párt országos engedélyével foghat bele újra a saját arculatra való alakításba, "s korábbi szárnysegédjeit ennek megfelelően ültette pozícióba". Kérdés az - fogalmaz a politológus -, hogy mi lesz a harmadik lépés, s milyen sikerrel jár vagy járhat a párt bevételének szándéka.