Az EU-nak megvannak az eszközei az energiaellátás biztosítására
2011. február 28., 10:23
Az Európai Unió óriási gazdaság, megvan minden szükséges eszköze ahhoz, hogy biztosítsa a megfelelő energiaellátást az Észak-Afrikában kialakult helyzet ellenére is - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn Brüsszelben.

Az EU-tagországok energiaügyekben illetékes minisztereinek ülése előtt - annak soros elnökeként nyilatkozva - Fellegi Tamás úgy vélte, az unió "hozzá tud járulni az árellenőrzési helyzethez" is, és a miniszteri tanács megoldásokat fog keresni annak segítésére, hogy az árak "ne szaladjanak el". Az észak-afrikai helyzet alapjában befolyásolja az európai energiaellátást - fogalmazott a magyar miniszter. Hozzátette: az a cél, hogy megtalálják azokat a megoldásokat, amelyekkel a megfelelő ellátás biztosítható.

A találkozó előtt nyilatkozó más résztvevők szintén kiemelték annak fontosságát, hogy az unió áttekintse: milyen lehetőségei vannak a beszerzés és a szállítási módok, útvonalak számának növelésére, diverzifikálására. Azt is fontosnak tartották, hogy a nemzetközi közösség lépéseket tegyen a spekuláció elkerülésére. Fellegi Tamás emlékeztetett arra is, hogy José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök múlt heti találkozójának tanúsága szerint az EU és Oroszország között világos nézetkülönbség van az új uniós energialiberalizációs intézkedések bevezetéséről. Fontos, hogy az EU közös hangon tudjon beszélni külső partnereivel, így Moszkvával is - szögezte le.

A mostani találkozó, és általában a következő időszak feladatai között említette Fellegi Tamás annak felmérését, hogy meddig jutott az EU az úgynevezett 2020-as energiastratégia bevezetését illetően. Kifejtette: a február eleji energia-csúcstalálkozó döntéseit követően a miniszteri tanácsnak kell iránymutatásokat adnia a belső energiapiac további kiteljesítése érdekében, valamint az egységes piachoz szükséges infrastruktúra-beruházások meghatározására is. Utóbbival kapcsolatban Fellegi Tamás a magyar EU-elnökség honlapján a tanácskozás előtt megjelent interjúban azt mondta, hogy az infrastruktúra fejlesztését nem szabad kizárólag a piacra bízni, közösségi források bevonására is szükség van. Hozzátette: a legutóbbi EU-csúcstalálkozó döntése szerint "korlátozott közfinanszírozásra csak olyan projektek esetében lesz majd lehetőség, melyek támogatása az ellátásbiztonság, vagy a szolidaritás szempontjából indokolt, azonban nem vonzanak kellő piaci finanszírozást".

Szerepelt a hétfői ülés napirendjén az energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló rendelet kidolgozása, illetve a piaci visszaélések és manipulációk megelőzését, a piac ilyen szempontú ellenőrzését célzó jogszabály vitája is.

(MTI-fidesz.hu)