Épül a résfal az ajkai tározónál
2011. március 1., 10:36
Elkezdték a X-es iszaptározó tavaly októberben átszakadt gátfalának helyreállításához szükséges résfal építését az ajkai timföldgyárban, a kazetta bezárásával március végére készülnek el - tájékoztatott a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletét ellátó bizottság vezetője.

Kossa György elmondta, hogy a sérült kazetta bezárását még januárban kezdték meg, a helyreállításhoz 280 ezer köbméter anyagot használnak. Az átszakadt tározónál a kazetta belsejébe, a gátfal elé építik a speciális résfalat, amely 12 méter mély és 60 centiméter széles tömör vízzáró vasbetonból készül. Ez a résfal megakadályozza a X-es tározóban tárolt vörösiszap esetleges további kiszivárgását. A gátfalnál összegyűlt anyagot munkagépekkel gyűjtik össze, és szállítják a kazetta belsejébe - mondta Kossa György. Hozzátette: a 105 méter hosszú résfalhoz 630 ezer köbméter betont használnak, a tavaly októberi katasztrófában átszakadt gáttest helyreállítását a vízügyi tervezéssel foglalkozó Víziterv iroda készítette. A műszaki ellenőri feladatokkal a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereit bízta meg az állami felügyelet, és ők vizsgálják a IX-es kazetta állapotát.

A Mal Zrt. területén folyó beruházásokról szólva kifejtette, hogy a X-es, a X/a, és a IX-es iszaptározók gátjainak talpazatáig mozgásérzékelőket építenek be, emellett folyamatban van a IX-es kazetta délnyugati falának megtámasztása is. Elkészültek egy új, úgynevezett záportározónak a tervei is, ebbe a 30 ezer köbméteres XII-es kazettába gyűjtik áprilistól a gyár területén keletkező csurgalékvizeket.

Hangsúlyozta, hogy üzembe állították az első automata semlegesítőállomást, amellyel a csurgalékvizek közvetlen manuális semlegesítése megszűnt a timföldgyár területén. Még két semlegesítőállomást építenek a Mal területén, ezek emberi beavatkozás nélkül ellenőrzik és ártalmatlanítják a tározókból az esővízzel kiszivárgó vizeket. Kossa György elmondta, hogy ezeknek a beruházásoknak a részeként integrált diszpécseri rendszert építettek ki, így egy központban kezelik és rögzítik a többi között a gyárból, a gátakról és a semlegesítőkből beérkező adatokat. A diszpécseri rendszer részei a környezetvédelmi monitoringrendszer, a gyártásirányítási rendszer és a biztonsági rendszer.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket, a gyár október 12-én állami felügyelet alá került.

(MTI-fidesz.hu)