FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
A spektrumpolitika hosszú távon növeli a versenyképességet
Az infokommunikációs szolgáltatások és a széles sáv fejlesztése fontos feltétele annak, hogy megvalósuljon az unió 2020 stratégiája, ami a versenyképesség növelését, a fenntartható fejlődést és a munkahelyteremtést is szolgálja - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára csütörtökön Budapesten egy nemzetközi internetes konferencián.
Létrehozva: 2011. március 3., 11:22 | Utoljára frissítve: 2011. március 3., 11:23

Nyitrai Zsolt az "All for Broadband - Broadband for All" című konferencián kifejtette: az uniós elnökség ideje alatt a magyar kormány nagy hangsúlyt fektet az új uniós rádiós spektrumpolitika (frekvenciagazdálkodás) kialakítására és a hálózati, infokommunikációs biztonság növelésére. Az államtitkár elmondta, hogy a spektrumpolitika a mobil hálózatok és a széles sávú internet fejlődését szolgálja, ami hosszú távon növeli az unió versenyképességét és a munkahelyteremtést is elősegíti.

Nyitrai Zsolt szerint az összekapcsolt hálózatok esetében is növelni kell a biztonságot azért, hogy minden uniós állampolgár adatai és információi védve legyenek, s nyugodtan használhassa az internetet. Az államtitkár elmondta, a gyorsabb és jobb mobilhálózatok hozzájárulnak ahhoz is, hogy az e-kormányzás és a digitális társadalom intenzívebben fejlődhessen.

A konferencián Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökhelyettese elmondta: az unió 2020-as stratégiája az ultragyors és mindenki számára elérhető internetszolgáltatás megteremtését, a digitális társadalom kialakulását szolgálja. Úgy vélte, a tartalmak, az alkalmazások és az infokommunikációs szolgáltatások csak akkor juthatnak el mindenkihez, ha a mainál sokkal szélesebb sávon érhető el az internet. Mindez a társadalom és a gazdaság modernizálódását, fejlődését is elősegíti, így például azt, hogy egyszerűbben, átláthatóbban és költséghatékonyabban működjenek az államok.

A konferencián Bernd Langeheine, az Európai Bizottság infokommunikációért és médiáért felelős igazgatója elmondta, a 2020-as stratégia célja az, hogy 2013-ig minden uniós állampolgár számára elérhető legyen az internetes alaphálózat, 2020-ban pedig már mindenki legalább másodpercenként 30 megabites sebességgel érhesse el a világhálót.

A konferencián elhangzott, hogy az államoknak és civil szférának, valamint a befektetőknek és a vállalatoknak egyformán ösztönözniük kell a széles sáv terjedését, amihez például az Európai Beruházási Bank (EIB) évente 2 milliárd euró hitelt ad.