Németh: Közös érdekeltség Magyarország és Románia között
2011. március 3., 13:44
Az erdélyi magyarság közérzete is sarokköve a jó román-magyar viszonynak - állapította meg a Krónikának adott interjúban Németh Zsolt.

A külügyi államtitkár az erdélyi napilap csütörtöki számában kifejtette: a magyar-román kapcsolatokat érintően az idén napirenden lévő fontos politikai kérdések 95 százalékban olyan ügyek, amelyekben kimutatható a közös érdekeltség Magyarország és Románia között. "Ami a magyarság helyét illeti a román-magyar viszonyban, szeretném világossá tenni: olyan nemzeti fordulat következett be Magyarország külpolitikájában, hogy a szomszédainkkal ápolt kétoldalú viszonynak sarokköve az adott országban élő magyar közösség közérzete. Ezért az erdélyi magyarság közérzete is sarokköve a jó román-magyar viszonynak" - mondta a lap kérdésére válaszolva az államtitkár. Ezzel kapcsolatban szerinte közérzetjavító tényező az új romániai tanügyi törvény elfogadása, valamint a román kormányzat visszafogott hivatalos reagálása a kettős állampolgárság kérdésére.

Németh Zsolt sok sikert kíván az RMDSZ elnökévé megválasztott Kelemen Hunornak ahhoz, hogy érdemben tudja képviselni a magyarság érdekeit a bukaresti parlamentben. "Bízom abban, hogy olyan fordulat következhet be az RMDSZ politikájában, amelyet nagyon régóta várunk, s amelynek lényege az kellene legyen, hogy találja meg az együttműködés hatékony formáját a többi erdélyi magyar politikai formációval. Hiszen éppen a magyar együttműködés jelentheti a hatékony fellépést az erdélyi magyar közösség érdekében" - fejtette ki az államtitkár.

Németh Zsolt úgy fogalmazott: nagyon sok sebből vérzik az RMDSZ és a Fidesz kapcsolatrendszere. Úgy véli: az RMDSZ-nek mindenekelőtt az erdélyi magyar politikai közélettel szemben kell bizonyítania, hogy képes a stratégiai párbeszédre. "És ha ez sikerülni fog, akkor úgy gondolom, hogy a Fidesszel való együttműködést ez automatikusan maga után fogja vonni" - tette hozzá.

A Krónika utal az RMDSZ vezető politikusainak vádjára, miszerint a magyar kormány az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott demokrácia-központokon keresztül finanszírozza az új erdélyi magyar párt létrehozását. Németh Zsolt szerint ezek elfogadhatatlan vádak, amelyek a magyar kormány és az erdélyi magyarság mesterséges szembeállítását hivatottak szolgálni. "Nekem nincs tudomásom semmiféle ilyen jellegű beavatkozásról a magyar kormány részéről. Ellenkezőleg, arról van tudomásom, hogy létrejött egy olyan civil alapon szerveződő hálózat, amely segíti az erdélyi magyarokat abban, hogy minél eredményesebben hajthassuk végre a kedvezményes honosítás folyamatát" - mondta. Németh Zsolt az interjúban köszönetet mondott mind Tőkés Lászlónak, az EMNT elnökének, mind a szervezetnek, hogy közreműködnek a magyar konzuli hálózat sikeres és eredményes működésének lebonyolításában.

(MTI-fidesz.hu)