Nemek közti esélyegyenlőséget!
2011. március 7., 10:10
A nemek közti esélyegyenlőség előmozdítását célzó törekvésekről, valamint a középtávú foglalkoztatási stratégia végrehajtásáról hoznak döntéseket a tervek szerint az uniós tagországok szakminiszterei hétfői brüsszeli találkozójukon - jelentették be az értekezlet előtt nyilatkozva az ülés magyar elnökei, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A 2011-2020 közti időszakra vonatkozó esélyegyenlőségi paktumhoz témájában kapcsolódik az Európai Bizottság éves jelentése, amely olyan prioritások teljesítésében elért eredményekről, illetve szükséges lépésekről ad tájékoztatást, mint a nemek közti egyenlő gazdasági függőség, azonos javadalmazás, döntéshozatali egyenlőség, a nők elleni erőszak megszüntetése.

Réthelyi Miklós hangoztatta: a paktum célja, hogy megerősítse a tagországok elkötelezettségét e téren a következő tíz évben, illetve azonosítsa azokat a területeket, ahol előrelépésre van szükség. A dokumentumot a tervek szerint az EU-tagországok állam- és kormányfői is megtárgyalják majd március végi találkozójukon. A miniszterek megvitatják a nyugdíjrendszerek korszerűsítését is. Réthelyi Miklós ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság széles körű konzultációt folytatott a témáról. A tagországok képviselői most egyebek között az annak alapján tervezett javaslatcsomag készítéséhez igyekeznek hozzájárulni.

A foglalkoztatás terén az átfogó uniós gazdaságpolitikai stratégia, az EU 2020 gyakorlatba ültetésének, végrehajtásának elindítása a fő teendő, összefüggésben az idén útjára indított új gazdasági koordinációs mechanizmussal, az úgynevezett európai szemeszterrel. A miniszterek ennek jegyében állást foglalnak a gazdaságpolitikai teendőkhöz általában útmutatást adó éves növekedési jelentésről, és elfogadják a középtávú stratégiához kapcsolódó foglalkoztatási jelentést.

Czomba Sándor ezzel kapcsolatban azt is bejelentette, hogy a most elfogadandó közös tagországi következtetéseket az állam- és kormányfők is megtárgyalják majd március végi találkozójukon. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a miniszterek jóváhagyják az idei munkaügyi iránymutatásokat is, amelyekkel a Tanács a tagországok foglalkoztatási politikájának alakításához járul hozzá.

A magyar elnökség tervei szerint foglalkoznak a brüsszeli találkozón az EU 2020-hoz kapcsolódó szociális témákkal és a szegénység elleni fellépéssel külön is. Előrelépést vár a foglalkoztatási témájú értekezletrész elnöke a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozásról is, elsősorban a tagországok közti elektronikus adatcsererendszer fejlesztésének közös szorgalmazásával.

(MTI-fidesz.hu)