Bánki: A Magyar Úszó Szövetségnek el kell számolnia!
2011. március 8., 14:08
Bánki Erik arra kérte Budai Gyulát, hogy a 2010-es és a 2006-os budapesti úszó EB rendezésének körülményeit vizsgálja ki.

A 2010-es budapesti úszó EB-nek 1 milliárd 170 millió forintot mutatott a tervezett beruházási költsége, de a valós összeg ehhez képest közel 350 millió forinttal kevesebb volt. Bánki Erik feltette a kérdést: miért nem jelezte a Magyar Úszó Szövetség, hogy jelentős megtakarítást ért el, hiszen az államtól 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, és az államhoz köthető támogatási rendszereken keresztül további 442 millió forint jutott el a szövetséghez. Ha csak a közvetlen állami támogatást, és az államhoz köthető támogatási forrásokat nézzük, ezek már önmagában túltesznek azon, mint amennyibe került a rendezvény - jegyezte meg az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke. A képviselő leszögezte: 117 millió forinttal károsította meg a Magyar Úszó Szövetség az államot. Egy azonnali, 22 millió forintos visszafizetési kötelezettségről tájékoztatta januárban Czene Attila államtitkár a Magyar Úszó Szövetség elnökét, Gyárfás Tamást, illetve a további költségvetési támogatások terhére még közel 100 millió forinttal kell elszámolnia a szövetségnek - tette hozzá.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az elszámolási ügy a 2011-es olimpiai felkészülési pénzek lehívását veszélyezteti, mert amíg egy sportszervezet a korábbi év állami támogatásával nem számolt el, addig új támogatásban nem részesülhet. A Magyar Úszó Szövetség működésével nemcsak a sportág irányítására vet rossz fényt, hanem veszélyezteti a kormány azon törekvését is, hogy a következő években Magyarország a lehető legtöbb világesemény megrendezésére pályázzon - fogalmazott az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke.

Bánki Erik arra kérte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, hogy a 2010-es és a 2006-os budapesti úszó EB rendezésének körülményeit vizsgálja ki, és amennyiben a felvetett problémák valósnak bizonyulnak, akkor tegye meg a szükséges jogi lépéseket, adott esetben a büntetőfeljelentéseket. A politikus szerint mindkét esetben meg kell vizsgálni, hogyan következhetett be az, hogy állami pénzek tűntek el. Felszólította a Magyar Úszó Szövetség vezetését, hogy mielőbb tisztázzák a kialakult helyzetet. Bánki Erik arra kérte Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy a bizottság tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a sportolók megkaphassák a felkészülési támogatásokat, lehetőség szerint "műhelytámogatásként", közvetlenül a klubokhoz menjenek a pénzek. Az esélye se legyen meg annak, hogy a szövetség különböző tartozásai fejében a versenysport támogatására fordítandó forrásokat más célra költse el - jegyezte meg a politikus, hozzátéve: így biztosítható, hogy az úszósport ne sérülhessen, és a közpénzek is nyomon követhetők legyenek.

Ruza József főtitkár decemberben benyújtotta lemondását. Azt gondolom, hogy minimum két olyan személy van, aki ebben az ügyben közvetlenül érintett, az egyik a szövetség elnöke, Gyárfás Tamás, a másik pedig a főtitkár, Ruza József. Rajtuk a sor, hogy tisztázzák magukat, ez a dolog nem maradhat így - szögezte le Bánki Erik.

A sajtótájékoztatón megjelent Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is, aki felszólalásában vitatta a tartozásokat. Az állam egyetlen forinttal sem károsodhat. Én azt gondolom a Kehi vizsgálati anyagát nézve, - és azokat a számokat, melyek a tervezett és a megvalósult beruházás között fennállnak - joggal vélelmezhető, hogy itt közpénzek tűntek el, közpénzekkel nem számolt el az elnök úr és az elnökség - válaszolta Bánki Erik.

(fidesz.hu)