Navracsics: Középpontban a gyermekek
2011. március 9., 18:12
A gyermekek a legsérülékenyebbek, ezért Magyarország a korábbi soros elnökségek intézkedéseit folytatva, és új kezdeményezéseket elindítva arra törekszik, hogy az EU többletbiztonságot és -garanciát jelentsen a gyermekeknek - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán a Parlamentben.

A gondozásból elszökött gyermekekről szervezett háromnapos szakmai konferencia előestéjén tartott sajtótájékoztatón a tárcavezető kiemelte: a magyar uniós elnökség sürgeti a gyermekek szexuális kizsákmányolásáról szóló uniós irányelv elfogadását és a bajba jutott gyermekek segítésére létrehozott egységes európai hívószám bevezetését minden tagállamban. Mint közölte, a 11600 telefonszám már működik Magyarországon, és a miniszter szorgalmazza, hogy minden tagállamban tegyék elérhetővé.

Navracsics Tibor szerint az elnökségi célok tervezésekor kiemelt jelentőséget tulajdonítottak a gyermekek jogainak. Az elnökségi félév alatt több, a témához kapcsolódó eseményt szerveznek, legközelebb március végén rendeznek konferenciát az áldozatok védelméről, és külön hangsúlyt helyeznek a gyermekek kérdésére - fejtette ki. Sir Francis Jacobs, a Missing Children Europe, az eltűnt és szexuálisan kihasznált gyermekeket és hozzátartozóikat segítő szervezeteket tömörítő európai föderáció elnöke szerint az elnökség kiváló lehetőség, hogy Magyarország az ügyben haladást érjen el, az egész EU érdekeit szolgálva. Üdvözölte, hogy az előző soros elnök, Belgium által megkezdett erőfeszítéseket Magyarország "nagy odaadással" folytatja.

A hathónapos soros elnökség intézményének előnye, hogy a tagállamok részt vehetnek azokban a programokban, amelyeket elnökségük alatt továbbvisznek - tette hozzá. A gyermekek szexuális kizsákmányolásáról szóló irányelvről szólva azt mondta, elő kellene írni az interneten megjelenő, a szexuális kizsákmányolást ábrázoló képek automatikus blokkolását. Az irányelvet jelenleg az Európai Parlament egy munkacsoportja vizsgálja - jegyezte meg. Az 11600 hívószámról elmondta, több tagállamban ugyan bevezették a rendszert, de még nem működik mindenhol tökéletesen.

Kerpel Éva, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kommunikációs vezetője, a Missing Children alelnöke az eseményen köszönetet mondott a magyar elnökségnek, amiért felkarolta az ügyet, ez segít a figyelem felkeltésében és hozzájárul a megelőzéshez is - mutatott rá. Gyakran nem jut elég figyelem azokra a körülményekre, amelyek elől a gyermekek elszöknek - vélekedett, hozzáfűzve: meg kell találni az okokat, amiért így cselekedtek. A család nélkül felnövő gyermekeknek is joguk van ahhoz, hogy megkapják az őket megillető törődést - hangsúlyozta.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány meghívására, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közreműködésével háromnapos szakmai tanácskozást tart Budapesten a Missing Children Europe. Navracsics Tibor tavaly novemberben a belga királyi palotában a Missing Children Europe belga tagszervezete, a Child Focus és a belga igazságügyi tárca által közösen rendezett konferencián bejelentette: Magyarország folytatja az elszökött gyermekek problémájának feltárására és a szökések megelőzésére Belgium elnöksége alatt tett erőfeszítéseket. A csütörtöki konferenciát Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára nyitja meg. A konferencia nem sajtónyilvános.

(MTI-fidesz.hu)