Magyarország államformája továbbra is köztársaság
2011. március 10., 14:15
Az új alkotmánytervezetről és azzal összefüggésben a választójogi törvény várható változásairól, illetve a határontúli magyarok választójogáról beszélt Gulyás Gergely az ATV Reggeli Jam című műsorának vendégeként csütörtökön.

Magyarország államformája továbbra is köztársaság, az ország neve pedig Magyarország lesz várhatóan az új alaptörvény elfogadása után - jelentette ki Gulyás Gergely, a Parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke csütörtökön az ATV Reggeli Jam című műsorában.

Indoklásképp hozzátette: Magyarországnak hagyományosan Magyarország a neve, az emberek is így használják. Nincs oka annak, hogy a kissé erőltetett Magyar Köztársaság elnevezést tartsuk fenn, amikor arról van szó, hogy a magyar állam valamilyen jogot biztosít, vagy kötelezettséget elvár.

A képviselő a műsorban hangsúlyozta: nem akarjuk a pénzeket és okmányokat azonnal lecserélni. Körülbelül tíz év alatt ezek teljesen lecserélődnek. Hozzáfűzte: ezért különösebb kiadást az intézkedés nem gerjeszt. Arra a kérdésre, hogy miért vármegyéknek fogják nevezni a megyéket az alkotmány elfogadása után Gulyás úgy reagált: ez még nyitott kérdés a frakció számára is, azonban e közigazgatási egységeket hagyományosan így nevezik.

A határon túli magyar állampolgárok szavazati jogáról szólva az alkotmány-előkészítő bizottság alelnöke úgy fogalmazott: a tervezet szerint ennek a lehetőségét nem zárjuk ki, hiszen az európai gyakorlat is azt mutatja, hogy az állampolgársággal együtt jár a választójog is. Ezzel egyidejűleg a választójogi törvényben garantálni kell azt is, hogy a választójog gyakorlása lakóhelyhez kötődjön - szögezte le a képviselő. Amennyiben biztosítja a választójogi törvény a választójogot nem Magyarországon élő magyar állampolgároknak, akkor az ne legyen egyenértékű a helyben lakók választójogával. Magyarázatképp Gulyás hozzátette: a két szavazatból, amivel minden itt élő magyar állampolgár rendelkezik, csak az egyik illesse meg a határon túli magyarokat.

A választási rendszer "átszabását" firtató kérdésre válaszolva Gulyás kifejtette: az Országgyűlés létszámának jelentős csökkentése miatt - 386-ról 200 főre - a megyei listák jelenlegi formájukban nem tarthatók fenn, ugyanis annyira kevés mandátum maradna egy-egy kisebb megyében, hogy az nem lenne igazságosan kiosztható. Ezért a húsz megyei listát egy országos lista váltaná fel. Így arányosabbá válna a rendszer, de ezt a kérdést az alkotmánytól teljesen függetlenül, a választójogi törvényben kell majd szabályozni - emlékeztetett a képviselő.

Gulyás Gergely a műsorban beszélt arról is, hogy Budapesten valószínűleg a helyiek is elfogadhatóbbnak tartanák az egyszintű közigazgatást a jelenlegi - kerületi és fővárosi - kettős igazgatás helyett. Az Alkotmánybírósággal kapcsolatban a képviselő hangsúlyozta: valószínű, hogy a németmintájú alkotmányjogi panasz intézményét teljessé teszik, így a testület jogkörei bővülni fognak, hiszen panasz esetén a rendes bíróságok döntéseit is felülbírálhatják majd az alkotmány őrei.

(fidesz.hu)