Öko-hatékonyság és energia-racionalizálás
2011. március 10., 20:48
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetése a hatékonyság növelése érdekében valamennyi vagyonkezelése alatt álló társaságtól elvárja a takarékosságot, a pazarlások megszüntetését, a működés gazdaságosabbá tételét, mégpedig a környezetvédelmi szempontok érvényesítésével - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Az állami vállalatok vezetői keresik a gazdaságosabb üzemeltetés lehetőségeit, és a költségcsökkentést segítő beruházások kiválasztásakor alapvetőnek tekintik a környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező takarékossági megoldásokat - hangsúlyozta Polacsek Csaba, az MNV társaságokért felelős főigazgatója az Új Széchenyi Terv megújuló energiával című konferencián.

A főigazgató az MNV közleménye szerint az állami vállalatok által megvalósított öko-hatékonysági és energia-racionalizálási fejlesztésekről tartott előadást.

Polacsek Csaba előadásában ismertette: leggyakrabban a világítás korszerűsítése, a külső szigetelés kiépítése, a korszerűtlen nyílászárók cseréje és a fűtési rendszer korszerűsítése eredményezi a cégek költségeinek csökkenését. Néhány cég eredményesen és hatékonyan használja a napkollektoros rendszereket. Ezen a területen még kihasználatlan fejlesztési lehetőségek vannak, viszont gond a beruházások viszonylag lassú megtérülése.

Vannak intézmények és cégek, amelyek az általánosan alkalmazott lehetőségek mellett egyedi ötletet vagy valamilyen helyi adottságra épülő lehetőséget használnak ki. Az egyedi öko-hatékony költségtakarékossági fejlesztések egy része modern informatikai eszközök felhasználásához kötődik, például egy kulturális intézménynél a fűtési és hűtési vezérlési rendszerbe beépített "telítettségi modul" a jegyfoglalási szoftverinformációk alapján alakítja ki a termek kihasználtságának megfelelő klímaviszonyokat.

A helyi adottságok kihasználásának másik tipikus formája a helyben megtalálható (például termálvíz) vagy képződő meleg (szennyvíztisztításkor) vagy biogáz felhasználása, illetve a főtevékenység korábban hulladékként kezelt melléktermékének energia-racionalizálási szempontú hasznosítása (fahulladék felhasználása az épületek fűtésében) - ismertette a főigazgató a közlemény szerint.

(MTI-fidesz.hu)