Szigorítaná az EU a veszélyes elektronikai hulladék ellenőrzését
2011. március 13., 17:40
Az elektronikai és elektromos készülékekben alkalmazható veszélyes anyagok korlátozásáról szóló európai uniós irányelvet módosíthatja hétfőn egyebek között az EU-tagországok környezetvédelmi minisztereinek brüsszeli találkozója, amelyet két magyar miniszter, Fazekas Sándor és Fellegi Tamás elnököl.

A javaslat egyebek között kiterjeszti az érintett termékek körét, és növeli az összegyűjtendő hulladék arányát a piacra dobott elektronikai termékek mennyiségéhez képest. Az előterjesztések között az is szerepel, hogy az unió tegyen meg mindent azon anyagok újrahasznosításának növelése érdekében, amelyeknél ez lehetséges. A miniszterek az értekezleten várhatóan megállapítják azt is, hogy az unió jó úton jár a szintén veszélyes anyagnak számító higany alkalmazásának visszafogásában.

A találkozó témái között szerepelnek a káros éghajlatváltozás elleni fellépés legújabb fejleményei. Az Európai Bizottság bemutatja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés 2050-ig előretekintő menetrendjét, amelynek értelmében az évszázad közepére 80-95 százalékkal csökkenhet a kibocsátás az 1990-es szinthez képest.

Tárgyalják a klímaváltozás elleni harc keretében tavaly lebonyolított cancúni konferenciát követő intézkedéseket. Uniós viszonylatban e téren olyan kérdések vetődtek fel, mint a tagországok közti tehermegosztás, a referenciaértékek kijelölése és a kiotói kvótatöbblet továbbvitelének lehetősége a következő vállalási időszakra.

A környezetvédelmi miniszteri találkozó fontos témája lesz a genetikailag módosított növényféleségek termesztése és forgalmazása az EU-ban. A miniszterek elsősorban azt az európai bizottsági javaslatot tárgyalják, amely az egyes tagállamok számára lehetővé tenné, hogy saját területükön megtiltsák az ilyen növények termesztését. A tanács a brüsszeli bizottság legfrissebb előterjesztésére összpontosít majd, amelynek az a fő kérdése, milyen indokokra hivatkozhatnak a tagállamok a tilalom fenntartásakor.

Foglalkoznak a miniszterek az uniós közös agrárpolitika további reformjával is. Az előrelépés egyik feltétele, hogy a mezőgazdasági politikában az EU jobban figyeljen a környezetvédelmi kihívások kezelésére. Az EU egyebek között azt fontolgatja, hogy a gazdáknak pótlólagos juttatásokat folyósít a környezetvédelmet egyértelműen szolgáló intézkedések támogatására. Az EU-tagországok agrárminiszterei várhatóan a napokban egyeznek meg a reform elemeiről.

(MTI-fidesz.hu)