Szélessáv: 100 százalékos lefedettség 2013-ra
2011. március 17., 14:32
Elfogadtuk a szélessávú infrastruktúra-fejlesztési koncepciót, melynek az a célja, hogy 2013-ra megteremtse a 100 százalékos lefedettségű szélessávú elérést Magyarországon - jelentette ki az m1 Ma reggel című műsorában Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkár.

"Az állam működésének hatékonysága, a közszolgáltatások színvonalának emelése, a közügyek jobb átláthatósága és az esélyegyenlőség érdekében törekszik az új műszaki megoldások és a tudomány vívmányainak alkalmazására" - olvasható az alaptörvény-tervezetben. Nyitrai Zsolt bízik abban, hogy a végleges alkotmány is tartalmazni fogja ezt a passzust, és felhívta a figyelmet arra, hogy csak egy európai ország alkotmányában szerepel az infokommunikáció és a modern technológiai vívmányok képviselete. Hazánkban jelenleg 4 millióan semmilyen formában nem tudják használni az internetet, és a települések egyharmadában nincs szélessáv. Az államtitkár elmondta: a kormány törekvése, hogy javítson ezen a helyzeten.

Nyitrai Zsolt beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - egy széles társadalmi párbeszédet követően - elkészítette a Digitális Megújulás Cselekvési Tervet, mely végrehajtása már elkezdődött. Elfogadtuk a szélessávú infrastruktúra-fejlesztési koncepciót, melynek az a célja, hogy 2013-ra megteremtse a 100 százalékos lefedettségű szélessávú elérést Magyarországon.

A digitális televíziózásra való átállás határidejét kitolták, mivel az előző kormányzat semmilyen előkészítő lépést nem tett az ügy érdekében, pedig tudvalevő volt, hogy ez egy határidős feladat - jelentette ki Nyitrai Zsolt.

(fidesz.hu)