Győri: Franciaország minden magyar célkitűzést támogat
2011. március 18., 08:40
Nagyon komoly támogatást kapott a magyar uniós elnökség Franciaország részéről minden ügyben - mondta az MTI-nek Párizsban Győri Enikő Európa-ügyi államtitkár francia kollegájával, Laurent Wauquiez-val csütörtök este elköltött munkavacsoráját követően.

A magyar kormánytag tájékoztatása szerint a "hosszú, őszinte és nagyon konstruktív megbeszélésen" az Európai Tanács március 24-ei ülésének előkészítéseként francia kollegájával áttekintették, hogyan lehet a soros magyar elnökség legfőbb célkitűzéseit elérni, s ehhez Győri Enikő francia részről maximális együttműködést tapasztalt.

A líbiai helyzettel kapcsolatosan a két Európa-ügyi államtitkár egyetértett abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata után "az Európai Unió nagyon gyorsan tud majd egységesen fellépni".

Nincs sok vesztegetni való időnk - tette hozzá az államtitkár, miután - mint hangsúlyozta - "Kadhafi ultimátumot adott saját népének, a bengázi felkelőknek, s a korábbiaknál nagyobb erőkkel indult meg ellenük".

Kitért arra is, hogy a Líbiában dolgozó több mint másfél millió vendégmunkás hazajutását - akik fokozatosan hagyják el Líbiát - segítenie kell az Európai Uniónak. Abban is egyetértetett a két államtitkár, hogy a humanitárius vészhelyzet kezelésével a menekültügyi helyzet is könnyebbé válik, ugyanis nem kizárható, hogy Kadhafi a menekülthullámot is gerjeszteni fogja. Megemlítette, hogy Martonyi János külügyminiszter hamarosan látogatást tesz Egyiptomban, a líbiai-egyiptomi határon.

A hosszabb távú megoldás a francia és magyar államtitkár szerint viszont a dél-mediterrán térség fejlesztésében rejlik, olyan befektetetésekkel, amelyek beindítják a gazdasági növekedést a régióban, és ennek következményeként az ott élők nem kényszerülnek arra, hogy elhagyják a hazájukat.

A japán katasztrófa kapcsán - mint az államtitkár fogalmazott - a francia fél visszaigazolta, hogy Magyarország gyorsan cselekedett: rögtön összehívta a nukleáris energiával foglalkozó munkacsoportot, valamint hétfőre az uniós energiatanácsot annak megvizsgálására, hogyan lehet Japánnak segítséget nyújtani energia ügyekben, illetve megerősíteni az európai nukleáris biztonságot, kézzelfogható intézkedések révén. A magyar elnökségnek konkrét javaslatai vannak, amelyekhez francia részről komoly ötleteket kaptunk - mondta Győri Enikő.

Az euróövezeti megállapodás tekintetében - amelyet az Európai Tanács március 24-ei ülésén fogadnak el - Győri Enikő arról tájékoztatta francia kollegáját, hogy Magyarország támogatja a paktum elemeit, de majd csak jövő héten dönt arról, hogy most kíván-e ahhoz csatlakozni.

Magyarország és Franciaország egyaránt a közös uniós agárpolitika megtartásában érdekelt, ezért a két EU-ügyi államtitkár sikerként értékelte, hogy az Európai Unió tagországainak agrárminiszteri tanácsa csütörtökön elfogadta a közös uniós agrárpolitika jövőjével kapcsolatos magyar elnökségi következtetéseket.

Franciaország továbbra is támogatja, hogy a magyar elnökség idején megszülessen az unió romastratégiája, a két államtitkár ennek menetrendjéről egyeztetett.

Horvátország uniós csatlakozását illetően a két fél egyetértett abban, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos fejezetek terén még vannak teendők, de jó úton járnak a horvátok, s ezt a folyamatot segítenie kell a magyar elnökségnek. Továbbra is az a cél, hogy a csatlakozási tárgyalások a magyar elnökség alatt lezáruljanak - tette hozzá Győri.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozását az államtitkár "politikailag rendkívül érzékeny" kérdésnek nevezte. Mint mondta, Magyarország folyamatos tárgyalásokat folytat azon országokkal, amelyek fenntartásokat fogalmaztak meg. Az államtitkár elmondta: olyan "konkrét opciók" merültek fel, amelyek vizsgálata még folyik, de ezek alapján Győri Enikő abban bízik, hogy a magyar uniós elnökség végére kialakulhat egy menetrend a schengeni övezet bővítéséről.

Az MTI azon kérdésére, hogy tapasztalt-e elmozdulást Párizs álláspontjában pozitív irányban, az államtitkár elmondta: francia kollegája konstruktívan áll a kérdéshez, de Bulgáriának és Romániának is látnia kell, hogy a tagállamok egy része, köztük Franciaország is, a szigorúan technikai feltételeken túl olyan szélesebb összefüggésben kezeli a kérdést, amelynek része a teljes igazságszolgáltatási rendszer. A korrupció területén kell a tagállamokat megnyugtatni ahhoz, hogy azok el tudjanak mozdulni álláspontjukról - fogalmazott a magyar EU-ügyi államtitkár.

(MTI-fidesz.hu)