A kormány egyetért a Líbia elleni légtérzárlati határozattal
2011. március 18., 12:47
A magyar kormány teljes egészében egyetért az ENSZ BT Líbia elleni légtérzárlati határozatával - szögezte le Martonyi János külügyminiszter pénteken, hozzátéve, egyelőre nem lát olyan magyar katonai képességet, "amelyet egy ilyen operációban fel lehetne vagy akarnánk használni".

A magyar diplomácia vezetője egy minisztériumi háttérbeszélgetésen azt mondta, a BT-határozat erőteljes, jóllehet a szavazáson több fontos állam - köztük Oroszország, Kína és Németország - tartózkodott. Azt mondta, ő személy szerint örült volna, ha ezt a határozatot már korábban meghozták volna.

Hangsúlyozta: a határozat szerint a polgári személyek védelmét minden lehetséges eszközzel biztosítani kell; ez azonban nem jelenthet külföldi megszállást, vagyis szárazföldi csapatok megjelenését.

Martonyi János reményét fejezte ki: a repülési tilalmi övezet kikényszerítése alkalmas lesz arra, hogy Bengázi több mint egymilliós lakosságát megóvhassák a líbiai kormány katonai erejével szemben.

Várhatóan 3-5 EU-tagállam nem fog csatlakozni az európaktumhoz

Martonyi János várakozása szerint az euróövezeten kívüli tíz EU-tagállamból három-öt ország lesz, amelyik nem fog csatlakozni az euróövezet versenyképességi paktumához. A külügyminiszter egy pénteki háttérbeszélgetésen elmondta, még Magyarország sem döntött az ügyben.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarország egyetért a közös európai valuta stabilitását célzó euróövezeti megállapodással. Megkezdődtek az egyeztetések, "egyelőre felmérjük, ki akar csatlakozni" - fogalmazott.

Mi ennek a paktumnak a szövegével teljes egészében egyetértünk - hangsúlyozta. A megállapodás lényeges elemei között említette a versenyképesség növelését, a termelékenység és munkabérek összekapcsolását, a kedvezményes nyugdíjrendszerek csökkentését, továbbá az államháztartási hiánnyal kapcsolatos alkotmányos vagy más magas szintű törvényes korlátok bevezetését.

Hazajönnek a tokiói nagykövetség dolgozóinak családtagjai

Hétfőn hazajönnek a tokiói magyar nagykövetség dolgozóinak családtagjai - mondta Martonyi János külügyminiszter pénteken egy háttérbeszélgetésen. Mint közölte: a követség dolgozóinak családtagjai jelenleg Oszakában vannak, és sikerült nekik repülőjegyeket foglalni hétfőre. A tokiói magyar diplomaták azonban a helyszínen maradnak - tette hozzá.

A tárcavezető szerint alapvetően három kategóriába sorolható az országok álláspontja a kérdésben: egyes államok diplomatái mindenképpen a helyükön maradnak, más országoké délre, főleg Oszakába mennek, míg megint mások - így Magyarország is - úgy döntöttek, maradnak a diplomatáik, de vészhelyzet esetén készek azonnal távozni.

(MTI-fidesz.hu)