Budapesten tájékozódott az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága
2011. március 18., 14:53
Az Európai Parlament (EP) nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának elnöke szerint a nőket érő hátrányos megkülönböztetés formái, alacsony foglalkoztatottsági arányuk, a munka és a család összeegyeztetése, a szegénység és az erőszak problémái hasonlók minden uniós államban, ezért az ambíció is közös, hogy javítsanak a helyzeten, és egy jobb társadalmat hozzanak létre.

Eva-Britt Svensson pénteki budapesti sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a bizottság delegációja hagyományosan ellátogat minden, uniós elnökséget betöltő országba, hogy tájékozódjon az ottani helyzetről.

Hozzátette: a kétnapos látogatás során találkoztak Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel, Soltész Miklós szociális államtitkárral, a parlament esélyegyenlőségi bizottságának tagjaival, az Egyenlő Bánásmód Hatóság vezetőivel, valamint női civil szervezetek képviselőivel.

Mint mondta, a megbeszéléseken az egyik legfontosabb téma az volt, hogyan lehetne az EU 2020 stratégia segítségével javítani a nők munkaerő-piaci helyzetén.

Járóka Lívia (Fidesz) EP-képviselő hangsúlyozta: a magyar EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése a szegénység felszámolása.

Hozzátette: az európai romastratégiában nagyon fontos a civil szervezetek részvétele, a szegények bevonása, a partnerség keresése az önkormányzatokkal és az ellenőrzés. Úgy látja, magyar nemzeti integrációs anyag csak akkor tud erős lenni, ha a civilek tapasztalataira támaszkodik.

Gurmai Zita (MSZP) EP-képviselő véleménye szerint a magyar kormány felvállalhatna női témákat is az uniós elnökség idején. Példaként a nyugdíjreformot, a bérolló szűkítését, és a női foglalkoztatás növelését említette.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a kormánynak a női szempontokat figyelembe véve felül kellene vizsgálnia azt a programot, amellyel tíz év alatt egymillió munkahelyet akar teremteni. Sajnálatosnak nevezte, hogy a női civil szervezeteknek éppen az önkéntesség évében nem jut elegendő támogatás.

Bauer Edit, a bizottság szlovák tagja a sajtótájékoztatón a munkahelyi nő kvóta bevezetése mellett érvelt. Ehhez - mint mondta - politikai, társadalmi akaratra és cselekvési tervekre van szükség a tagállamokban.

(MTI-fidesz.hu)