FIDESZ.HU > Hírek > EU elnökség Nyomtatás
Ablak bezárása
Rétvári: Csak közös értékekre lehet erős Európát építeni
Az Európai Uniónak nagyobb figyelmet kell fordítani a jogalkotás során a nemzeti kormányok, a települési és területi önkormányzatok véleményére, azokéra, akik végrehajtják a születő jogszabályokat - emelte ki a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a spanyolországi Bilbaóban rendezett szakmai tanácskozáson hétfőn.
Létrehozva: 2011. március 21., 17:59 | Utoljára frissítve: 2011. március 22., 10:33

Rétvári az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: az EU egyik konzultatív szerve, a Régiók Bizottsága által szervezett kétnapos tanácskozáson Magyarország az unió soros elnökeként vesz részt. A parlamenti államtitkár előadásában hangsúlyozta: csak közös értékekre lehet erős Európát építeni. A jó kormányzás és a polgárközeli Európai Unió érdekében folyamatosan és egyre hatékonyabban kell kihasználni a Lisszaboni Szerződés által egy éve megteremtett jogi és együttműködési lehetőségeket.

Kiemelte: a kohéziós politika alkalmas arra, hogy a különböző ágazati politikák céljait összehangolja, és egyidejűleg a helyi szintű igényekhez és lehetőségekhez igazítsa. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a helyi és területi szempontok ne csak a kohéziós politikán keresztül jelenjenek meg, hanem minden olyan közösségi ágazati politikában, amely valamilyen területi dimenzióval bír - mondta, hozzátéve: mindezek együtt biztosíthatják a helyi és regionális önkormányzatok nagyobb integritását.

Hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a hatáskörök tiszteletben tartásának elve mellett, amely a többszintű kormányzás részét is jelenti. A többszintű kormányzás nem csupán a feladat- és hatáskörök egyes kormányzati szintek közötti megosztását jelenti, hanem a kormányzati szereplők partnerségen alapuló együttműködését is a kormányzati feladatok ellátásában, mely a hatáskörök kölcsönös tiszteletben tartását feltételezi.

Elmondta: a szubszidiaritás elvének valós érvényesülése érdekében első lépésként szükséges áttekinteni az egyes kormányzati szintek működését, ennek részeként a feladat- és hatáskörök megosztásának struktúráját a költségtakarékos, de nagyobb hatékonyságot biztosító működés kialakítása céljából. A 2010 májusában megalakult új magyar kormány ezen elvtől vezérelve alkotta meg a Nemzeti Együttműködés Programját, amelynek egyik alapvető célja a "jó állam" megteremtése.

A parlamenti államtitkár hozzátette: a szubszidiaritásfigyelő hálózat kiemelkedően fontos szerepet tölt be a szubszidiaritás elvének a döntéshozatal során való érvényesülésében. A hálózat jobb információcserét tesz lehetővé az EU helyi és regionális önkormányzatai, azok szövetségei és a nemzeti parlamentek között a helyi és regionális önkormányzatokra közvetlen hatással bíró európai bizottsági politikák és javaslatok tárgyában. Az államtitkár felidézte, hogy a közelmúltban, 2011. március 4-én a Régiók Bizottságának Gödöllőn tartott kihelyezett elnökségi ülése megtárgyalta és elfogadta a szubszidiaritásfigyelő hálózatáról szóló jelentést és 2011. évi munkaprogramját.

Szólt még arról, hogy a spanyol-belga-magyar trióelnökség prioritásai között szerepel a jó kormányzás elve alkalmazásának elősegítése és kiszélesítése. Ennek érdekében a spanyol elnökség informális miniszteri értekezleten indította meg a párbeszédet a tagállamok között a jó kormányzásról, majd a soros belga elnökség a VII. Magas szintű értekezlet a kormányzásról elnevezésű konferencia megrendezésével vitte tovább a spanyol elnökség alatt indított kezdeményezést. Ezt folytatja a soros magyar elnökség is egy széles körű párbeszédre lehetőséget adó konferencián 2011. március 21. és 23 között Gödöllőn. A konferencia kiemelten összpontosít az Európai Területi Társulások működésének felülvizsgálatára - tette hozzá.