Svéd-magyar egyetértés az európaktum ügyében
2011. március 22., 16:15
Magyarországhoz hasonlóan egyelőre Svédország sem kíván csatlakozni az euróövezet versenyképességi paktumához - fejtették ki kedden Budapesten a svéd törvényhozás és a magyar Országgyűlés európai ügyi bizottságainak találkozóján részt vevő svéd és magyar politikusok.

Carl Hamilton, a svéd bizottság elnöke a Parlamentben tartott megbeszélésen hangsúlyozta: Svédország egyetért a kezdeményezés céljával, a versenyképesség erősítésének gondolatával, de problematikusnak tartja egyebek mellett a felvetés módját, a francia-német elgondolás előzetes egyeztetéseket nélkülöző elővezetését.

Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke kiemelte: a svéd és a magyar álláspont egybeesik. "Mi az adóversenyt támogatjuk, és nem támogatjuk a társasági adó harmonizációjára vonatkozó javaslatot" - jelentette ki. Braun Márton fideszes képviselő hozzátette: hosszabb távon a kiegyenlítésre kell törekedni, a tagországok azonban nem "ugyanarról a rajtvonalról indulnak a közös adópolitika kialakításában". Így például Magyarországnak a hatalmas adósságteher miatt minden lehetőséget meg kell ragadnia a tőkevonzó képesség növeléséért - fejtette ki.

A megbeszélésen nézetkülönbségekre is fény derült. Elsősorban a közös agrárpolitika (KAP) ügyében mutatkozott eltérés a svéd és a magyar álláspont között.

A magyar résztvevők azt hangsúlyozták, hogy a KAP ugyan reformra szorul, de a lényegi elemeken nem szükséges változtatni. Svéd oldalról ugyanakkor azt emelték ki, hogy a termelőknek folyósított közvetlen kifizetéseket csökkenteni kell, és a lehetséges minimumra kell szorítani az exporttámogatásokat, míg a KAP másik fő elemét, a vidékfejlesztést a fenntartható mezőgazdaság elvének jegyében erőteljesen fejleszteni kell.

(MTI-fidesz.hu)