FIDESZ.HU > Hírek > EU elnökség Nyomtatás
Ablak bezárása
Ódor: Van esély a horvát csatlakozás lezárására
A Külügyminisztérium helyettes államtitkára a 180 percben kiemelte, hogy egyezségre jutottak a tagállamok az energiabiztonság kérdésében.
Létrehozva: 2011. március 29., 08:46 | Utoljára frissítve: 2011. március 29., 10:05

A magyar uniós elnökségi félév eddigi legnagyobb eredménye, hogy sikerült tető alá hozni a gazdasági kormányzásról szóló politikai megállapodást - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Ódor Bálint kiemelte azt is, hogy egyezségre jutottak a tagállamok az energiabiztonság kérdésében is, melynek köszönhetően 2014-ig létrejön a közös európai energiapiac. A magyar elnökség számára kiemelten fontos a horvát csatlakozás ügye, még van esély a csatlakozási tárgyalások lezárására. A román és a bolgár schengeni csatlakozás kapcsán Ódor Bálint elmondta, hogy a magyar elnökség idején már nem valószínű, hogy sikerül ezt a fejezetet lezárni.

A váratlan helyzetekről, így Líbiáról szólva Ódor Bálint kiemelte: a külügyek már nem elnökségi hatáskörbe tartoznak, de az Európai Külügyi Szolgálat mellett több feladata is van hazánknak a helyzet kapcsán, ilyen például a humanitárius segítségnyújtás ügye.