FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Gránitalap
A hétfői parlamenti vita egyik ellenzéki frakcióvezetője megvádolta a kormányt. Nincsen ebben semmi meglepő, az lenne szokatlan, ha akár jobbról, akár balról méltányolnák a kabinet erőfeszítéseit. A vád valahogy így hangzott: akik 2010-ben a polgári erőkre szavaztak, nem gondolták, hogy új alkotmányt kapnak a nyakukba. (Mintha az valami borzalmas dolog lenne.)
Létrehozva: 2011. március 29., 08:57 | Utoljára frissítve: 2011. március 29., 08:58

Válaszában a miniszterelnök emlékeztette az LMP elnökét arra, hogy a második forduló előtt a Fidesz egyértelműen kinyilvánította: ha felhatalmazást kap, lesz új alkotmány. E közlésnek része lehetett a kétharmados győzelemben. Megértjük Schiffer Andrást, hogy ez a fontos momentum kiment a fejéből, hiszen oly sokan oly sokfélét mondtak már itt a húsz év alatt. Alkotmányt is ígértek, több pénzt is az embereknek, és aztán mi lett? A balról indult alkotmányozási terv dugába dőlt, a támogatottság gyér volt, a kivitelezéshez nem volt erős kormányzati akarat. A "több pénzt az embereknek" programja helyett lett kevesebb pénz és több offshore cég. Persze az offshore-lovag is ember.

Az elmúlt hetekben több mint kilencszázezer ember nyilvánított véleményt az alaptörvény tartalmáról, s állást foglalt olyan kérdésekben, amelyek még nem dőltek el. A válaszadók kilencvennégy százaléka kinyilvánította, hogy egyetért a ténylegesen letöltendő életfogytiglani szabadságvesztéssel. (Azt hiszem, ez a magas arány nem arról szól, hogy a magyarok nem tudnak a bűnösnek megbocsátani, inkább arról, hogy túl sok ebben az országban a büntetlen bűnelkövető.) S egy másik példa: az állampolgárok nem értettek egyet a gyerekek után járó szavazati joggal, a kormány le is vette a napirendről ezt a javaslatot. Az alaptörvény létrejötte tehát a demokratikus joggyakorlásnak is története. Orbán Viktor 2004-re, a nemzeti petíció benyújtásának idejére tette annak a változássorozatnak a kezdetét, amelynek során a Fidesz egyre szélesebb támogatottságot szerzett magának. Ennek lényege a tudatos politikai részvétel gyakorlattá tétele volt sorsunk és hazánk sorsának alakításában. A nemzeti konzultáció fontos eleme, hogy megkeresi az embereket összekötő szálakat, és háttérben tartja az ellentéteket. "Sokkal több dolog van, ami összeköt minket, mint ami elválaszt" - jegyezte meg Orbán Viktor, talán nem csak a mostani tapasztalatok alapján.

A több mint kilencszázezer embernek mondott köszönet szavai után Szili Katalinnak is kifejezte elismerését, amiért részt vett a munkában, és "nem árulta el választóit". Eközben az ellenzéki pártok soraiban zavart, unott vagy fölény nélkül mosolygó arcokat láttunk, különösen amikor sor került Orbán Viktor viszonválaszára, ami lassan a legjobb műfaja lesz. Különösebb indulatok nélkül, kizárólag a logikára és a tényekre hagyatkozva, néha még egy-egy tiszteletkört is bekanyarítva ripityára töri a neki támadók érvkészletét. A Jobbik éppúgy, mint az LMP, kivonta magát a munka legfontosabb fázisából. Bírálatuk így felemásan csengett. Mesterházy Attilának pedig egy szava sem volt az alaptörvényről, helyette Wittner Mária szerencsétlenül fogalmazott szavain kérődzött, pedig ha csak két hetet eltöltött volna abban a börtönben, ahol az '56-os szerepe miatt először halálra, majd életfogytiglanra ítélt képviselőnő tizenhárom évet ült, akkor megértette volna keserűségét.

A 2010-es választások óta más a stílus és a tempó. Az idő múlását nemcsak az óra mutatja, hanem az ígéretek beváltása is jelzi. Magyarország polgárainak biztató üzenet a megújulásról, hogy húsvét táján lesz új alkotmányunk. Egy fontos ígéret teljesült.