"A reformokkal csökkenteni kell az adósságállományt "
2011. április 7., 16:01
Magyarország követi azt a gazdaságpolitikát, amelyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) "Út a növekedéshez" című kiadványában megfogalmaz, azaz strukturális reformokkal csökkenteni kell az adósságállományt - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kiadvány bemutatásán csütörtökön Budapesten.

"Ez a Széll Kálmán Terv lényege" - tette hozzá.

Magyarország a megfelelő úton járt, részben hagyományos részben pedig nem hagyományos gazdaságpolitikai intézkedésekkel- mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Mint mondta, vannak szokatlan, nem ortodox elemei a magyar gazdaságpolitikának, minden ország esete más.

Angel Gurría, az OECD főtitkára kérdésre válaszolva elmondta: ambiciózus terv a Széll Kálmán Terv, megfelelő irányba tesz lépéseket több területen is. Úgy látja, javaslataik többsége szerepel a tervben.

A főtitkár "jó dolognak" mondta a magán nyugdíjpillért, mint amely elmélyíti a pénzügyi rendszerek szerepét, alternatívákat ad a befektetésekre is. Fontosnak nevezte az öngondoskodást, mint mondta, szeretnék látni, hogy Magyarországon megerősödik egy önkéntes jellegű rendszer.

A főtitkár a különadókról azt mondta: az OECD nem gondolja azt, hogy konkrét szektorokra kivetett adó jó módszer lenne a stabil adórendszer kialakítása szempontjából. Hozzátette: tudomása szerint ezek az adók átmenetiek, kivezetésük be van jelentve.

Angel Gurría megjegyezte, hogy a magyarországi gazdaságpolitikai intézkedések részleteit majd a konvergenciajelentésből lehet megismerni.

Matolcsy György kérdésre válaszolva azt mondta: vizsgálják Surányi György volt jegybank elnök új, a devizahitelesek helyzetének könnyítésére tett javaslatát.

Elmondta: a kormány és a bankszövetség a közeljövőben "megállapodást fog kötni, abban a hat témában, amelyekről már korábban beszámoltunk". A cél, hogy a devizahitelesek kikerüljenek abból a helyzetből, amiben vannak - mondta.

(MTI-fidesz.hu)