Egyhangú támogatás az alaptörvénynek + videó
2011. április 11., 12:49
A Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén megtárgyalta az alkotmány elfogadásának jelenlegi folyamatát. A benyújtott alaptörvény-tervezetről és a módosító, valamint a kapcsolódó módosító indítványokról foglaltak állást a képviselők - tájékoztatott az ülést követő sajtótájékoztatóján Lázár János.

A frakcióvezető emlékeztetett: pénteken az elnökség megtárgyalta a benyújtott módosító indítványokat, majd javaslatot tett a frakciónak, és időközben elkészült a támogatott módosítói sor is. A KDNP nem kért különszavazást egyetlenegy indítványról sem. A frakcióülés végén a fideszes és KDNP-s képviselők az előterjesztett alaptörvényt egyhangúlag elfogadásra javasolták. Várhatóan az alaptörvény és a hozzá benyújtott módosítók, illetve a kapcsolódó módosítók elfogadásra kerülhetnek a frakcióülés döntése értelmében - fogalmazott Lázár János. A frakcióvezető elmondta azt is, hogy a frakcióülésen részt vett Orbán Viktor, aki a Fidesz elnökeként - az elnökség nevében - ismertette a részkérdésekben megfogalmazott álláspontokat.

Egy módosító indítvány rögzítené az új alaptörvényben, hogy 30 éves kor alatt nem lehet valaki bíró, illetve bírói jogviszonyát legfeljebb az időskori, általános nyugdíjkorhatár eléréséig töltheti be. A Fidesz-KDNP támogatja a módosító indítványt. Lázár János ezt azzal indokolta, hogy mindenhol az általános öregségi nyugdíjkorhatárt kell érvényesíteni. Azt szeretnénk, ha ez vonatkozna a polgármesterekre, az országgyűlési képviselőkre, az ügyészekre, a bírákra egyaránt - fogalmazott. A politikus kivételek között említette az alkotmánybírákat, akik 45-től 70 éves korukig tölthetnék be tisztségüket, valamint a 40 éves szolgálati viszonyt elérő nőket.

A két frakció a megye elnevezés mellett tette le a voksát a vármegyével szemben, elvetették viszont Horváth János képviselő azon javaslatát, mely az 1946. évi 1-es törvény Nemzeti hitvallásban való megörökítését célozta volna, pontosították a zászló leírását, a Himnusz kottája nem fog szerepelni az új alaptörvényben - sorolta a frakcióvezető. Hozzátette: a módosító indítványok hatására a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők, a biológiai sokféleség, a honos növény és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik. Megerősítettük az önvédelemhez, a tulajdon védelméhez való jogot, az életfogytig tartó szabadságvesztés rögzítését az alkotmányban. Meghatároztuk a szabadság és felelősség kilencedik cikkelyében: Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és a művészeti alkotás szabadságát, továbbá a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében a tanulás, és a törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát - húzta alá Lázár János. A frakcióvezető beszámolt arról is, hogy elvetették azt a KDNP-s javaslatot, mely arra vonatkozott, hogy bizonyos öröklési szabályok nevesítésre kerüljenek az alkotmányban.

Külön védelem illeti a gyermekeket, a nőket, az időseket, a fogyatékkal élőket, és döntött arról is a két frakció, hogy a testi és lelki egészséget, ennek az érvényesülését Magyarország egészséges élelmiszerekkel és ivóvízzel biztosítja. A környezeti jogok védelme érdekében bekerül egy új passzus az alkotmányba: elhelyezés céljából tilos Magyarország területére szennyező hulladékot behozni. Az uniós normáknak megfelelően kerül szabályozásra a választójog kérdése - sorolta Lázár János. A frakciószövetség elvetette azt a módosító indítványt, mely arra vonatkozott, hogy a parlamentben képviselőcsoportot csak az azonos párthoz tartozó képviselők alakítottak volna. Az államszervezeti rend kapcsán a két frakció jóváhagyta az alkotmánybírósággal (Ab) kapcsolatos javaslatokat. Új jogköre lesz az Ab-nek az alkotmányjogi panasz német mintára történő bevezetésével. Az Ab elnökének javaslatára bekerül az alkotmányba az ombudsmanok utólagos normakontrollhoz való joga és lehetősége - tette hozzá a frakcióvezető.

Lázár János beszámolt arról is, hogy a frakció döntése értelmében visszavonta azt a javaslatot, mely szerint az Ab döntéseit a történeti alkotmány, az alaptörvény és a sarkalatos törvények alapján hozta volna meg. Döntött a frakciószövetség arról is, hogy az önkormányzatok tekintetében, még a zárószavazás előtt olyan módosító indítványt fogad be, amely arról rendelkezik, hogy ha a törvény vagy jogszabály egy önkormányzatot arra kötelez, hogy egy ügyet helyi jogszabályban szabályozzon, rendezzen, és ha ezt elmulasztja, akkor ezt a kormányzat, illetve az általa megjelölt szervezetek megtehetik.

Újságírói kérdésre válaszolva a frakcióvezető leszögezte: a Fideszben a parlamenti képviselők titkárai nem lehetnek hozzátartozók; ez alól a frakcióban két esetben tettek kivételt. A két politikus hozzátartozója régóta végzi ezt a munkát, és felkészültek - fűzte hozzá. Lázár János bejelentette azt is, hogy április végén Rogán Antallal közösen javaslatot tesznek a teljes képviselői ellátás, költségtérítés finanszírozás-rendjének a felülvizsgálatára. Szintén kérdésre válaszolva Lázár János közölte: a Magyar Nemzeti Bankot érintően egyetértett a frakció azzal, hogy kétharmados jogszabály legyen az új jegybanktörvény, amely várhatóan még idén elkészül. A jegybankelnököt a jelenlegi tervek szerint a parlament fogja megválasztani - fűzte hozzá.

(fidesz.hu)